Susret Trišić-Babić - Harxi
0

Intenzivirati odnose BiH i Albanije

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić razgovarala je danas u Sarajevu sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Albanije Edit Harxi. Trišić-Babić je upoznala delegaciju Republike Albanije s aktuelnom političkom situacijom u BiH, istaknuvši da su punopravno članstvo u EU i NATO-u prioriteti naše vanjske politike te da naša zemlja provodi sve potrebne reforme s tim ciljem.

Tokom razgovora razmijenjena su iskustva po pitanju regionalne saradnje na prostoru zapadnog Balkana, tako i za Bosnu i Hercegovinu, posebno naglašavajući regionalnu ekonomsku saradnju, pri čemu bi potpisivanje sporazuma o investicijama između BiH i Republike Albanije dalo pravne temelje za uspješniju ekonomsku suradnju.

S tim u vezi, zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Albanije predložila je i održavanje zajedničkog ekonomskog foruma.

Harxi je naglasila da je ovo prva zvanična posjeta predstavnika MVP-a Republike Albanije MVP-u Bosne i Hercegovine, te da je od posebne važnosti za jačanje bilateralnih odnosa između dviju zemalja.

Pored toga, Harxi je pozdravila odluku Vijeća ministara BiH o otvaranju Ambasade Republike Albanije u BiH, što je također znak želje za intenzivnom bilateralnom saradnjom između dviju zemalja.

Ocijenjeno je da je od velikog značaja za obje zemlje da se odnosi između BiH i Albanije intenziviraju u oblastima u kojima su potpisani protokoli, i to o saradnji dvaju ministarstava inostranih poslova, o saradnji u oblasti evropskih integracija, te o saradnji spoljnotrgovinskih komora, saopćeno je iz MVP-a BiH.