{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd i Zagreb su "glavni igrači" u regionu

S
29.3.2010. u 10:38
0
25
Beograd i Zagreb su "glavni igrači" u regionu
0
Beograd i Zagreb su "glavni igrači" u regionu
Ana Trišić-Babić
Zamjenik ministra inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da se može naslutiti da će u bližoj budućnosti Beograd i Zagreb, kao "glavni igrači" u regionu inicirati skup o BiH zajedno sa EU.
Babićeva je rekla da su za BiH uvijek kroz historiju od najvećeg značaja bili odnosi Beograda i Zagreba i podsjetila da kada god nije štimala ta veza ovo su osjetili, ne samo građani BiH, nego i svih ostalih zemalja u regionu, pa čak i zemlje koje su u EU.

"To je ključ, ne samo za BiH, nego i za stabilnost regiona i njegovog prosperiteta. Pozdravljam pomoć koju nam pružaju i SAD i zemlje EU, te Španija kao predsjedavajuća, ali smatram da će Hrvatska i Srbija biti ključne koje će zajedno sa liderima u BiH najbrže naći rješenje i način kako da BiH unutar sebe gradi odnose i što prije postane funkcionalna", rekla je Babić za današnje "Oslobođenje".

Govoreći o Akcionom planu za članstvo u NATO, ona je optimista da će na skupu ovog Sjevernoatlantskog saveza u Talinu biti donesena pozitivna odluka za BiH.

"Nadamo se da će se prepoznati da se u BiH dosta toga napravilo i da će odluka, ipak, biti pozitivna. Ali, neće biti kraj svijeta ni ako ne bude tako", naglasila je Babić.

Ona je istakla da u BiH, s obzirom da je NATO političko-vojni savez, reforme nisu potrebne samo u odbrambenom dijelu nego i funkcionisanju cijelog društva, odnosno političke, demokratske, ekonomske i socijalne.

"Ekonomski moramo da ojačamo da bismo uopšte bili u stanju da pristupimo NATO-u i izdržimo taj finansijski teret. Profesionalni vojnik u BiH ima godišnju platu od 17.000 eura, a u Sloveniji 70.000. Taj standard moramo dostići. Glavni spoljnopolitički cilj BiH je punopravno članstvo u EU i NATO. Da bismo došli do do toga, posljednje pitanje koje će nam biti postavljeno jeste koliki je vaš društveni bruto proizvod", smatra Babić.

Govoreći o o saradnji sa ministrom inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Svenom Alkalajem, ona je navela da od prvog dana želi da razgovaraju i o stvarima u kojima se ne slažu, ali da nije naišla na takav vid saradnje.

Kad je riječ o slučaju člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, Trišićeva nije sigurna da bi se diglo Ministarstvo inostranih poslova BiH ako bi se slučajno u budućnosti nešto slično nekim drugim povodom desilo njoj ili nekom drugom građaninu BiH, napomenuvši da su svi građani isti i da prema svima njima pristup mora da bude jednak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: