"Srbija podržava cjelovitost BiH, ali podržava i RS"

S
SRNA
15.1.2010. u 20:46
0
71
"Srbija podržava cjelovitost BiH, ali podržava i RS"
0
"Srbija podržava cjelovitost BiH, ali podržava i RS"
Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nedvosmisleno i u potpunosti podržava cjelovitost BiH, ali podržava i Republiku Srpsku (RS) i njenu demokratski izabranu vladu. Jeremić je istakao da RS predstavlja demokratski i prosperitetan entitet u BiH.
On je naglasio da odnosi Srbije i BiH predstavljaju jedan od kamena temeljaca i da Srbija neće podržati bilo kakvo rascjepljenje BiH, jer je ona najbiliži i najznačajniji susjed.

Jeremić je rekao da Srbija podržava put BiH ka punom članstvu u EU i viznu liberalizaciju, te izrazio nadu da će BiH očuvati prosperitet i stabilnost.

On je istakao da je današnji sastanak sa ministrima inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem i Turske Ahmetom Davutogluom bio veoma dobar i produktivan.

"Kada je reč o našem najznačajnijem susedu BiH, postoje određeni problemi koje moramo rešavati, a u tom smislu je Turska puno pomogla u rešavanju i pomoći će u budućnosti", rekao je Jeremić novinarima poslije razgovora.

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da je sa Alkalajem, kako je rekao, i u najtežim vremenima uvijek imao dobre kanale u komunikaciji između Beograda i Sarajeva, dok je za Davutoglua rekao da je čovjek od strateškog interesa za sve i jedan od najenergičnijih ljudi u stranoj diplomatiji koje poznaje.

Jeremić je naglasio da je ovaj trio inspirisao plemenitu diplomatiju koja unapređuje odnose na Balkanu, a da Turska svojim učešćem doprinosi rješavanju problema susjeda na Balkanu.

"Mi razmišljamo u istom pravcu, na isti način. Mi smo, bez sumnje, prijatelji koji dele zajednički cilj", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je danas na sastanku razgovarano o seriji diplomatskih i zakonodavnih mjera koje će u velikoj mjeri unaprijediti perspektivu i situaciju u regionu.


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: