Sastanak u Zagrebu
0

Hrvatska i Turska žele olakšati put BiH u EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatska i Turska su članice NATO-a i zemlje koje pregovaraju o ulasku u EU, te žele na trostranim sastancima s BiH pomoći u stabiliziranju prostora jugoistočne Evrope i BiH i olakšavanju puta te zemlje u euroatlantske integracije, rekao je u četvrtak u Zagrebu ministar vanjskih poslova i evropskih integracija RH Gordan Jandroković.

Jandroković je to rekao u izjavi za novinare nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem i Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Hrvatski ministar rekao je da je zajednička želja sve tri države da jugoistočna Evropa bude regija napretka i da sve zemlje jednog dana kad ispune uvjete, postaju članice EU i NATO-a.

"Smatramo da je i ova trilateralna forma sastanka važan doprinos tom cilju", rekao je Jandroković.

Ponovio je kako Hrvatska daje punu podršku euroatlantskim težnjama BiH, i to ne samo deklarativno, već s konkretnim potezima. Hrvatska po riječima svojeg ministra želi da BiH u prvoj polovini ove godine uđe u Akcijski plan za članstvo (MAP) kao prvi korak ka članstvu u NATO-u a glede EU, u skladu sa odlukom hrvatske vlade, da se svim zemljama koje to žele ustupe prevodi zakonodavstva EU, uskoro će taj prevod predati BiH.

Također je najavio sastanak hrvatskih i stručnjaka iz BiH koji se bave s EU, na kojem će hrvatska strana prenijeti iskustva iz dosadašnjih pregovora s Unijom.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo uključivanjem Turske u rješavanje situacije u jugoistočnoj Evropi, podsjetivši kako su Hrvatska i Turska zajedno pridonijele smirivanju stanja u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća što je u konačnici dovelo do Daytonskog sporazuma.

"Hrvatska i Turska spremne su razgovarati s predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH kako bi im pomogli da dođu do kompromisnog rješenja koje će osigurati stabilnost BiH, ali i funkcioniranje tamošnjih institucija na način na koji funkcioniraju u zemljama članicama EU", kazao je Jandroković i čestitao BiH na tome što je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Bosanskohercegovački ministar Alkalaj ocijenio je trostrani sastanak snažnim iskorakom u daljem jačanju stabilnosti i sigurnosti u regiji i putu BiH u euroatlantske integracije.

"Hrvatska je vrlo važan susjed BiH i može mnogo pridonijeti njenoj sigurnosti i stabilnosti", ne samo prenošenjem znanja i iskustava kao članice NATO i zemlje na pragu članstva u EU, nego i u sklopu pomoći hrvatskom narodu, kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je Alkalaj.

On je ustvrdio kako trilateralni sastanci BiH, Turske i Hrvatske ali i BiH, Turske i Srbije, pridonose tome da svi narodi koji žive u BiH rade na jačanju države BiH.

Također je zaželio Hrvatskoj da što prije dovrši pregovore s EU i da postane članicom još ove godine, "što bi bio dodatni poticaj svim građanima BiH da krenu putem u EU".

Turski ministar najprije je rekao kako se ovdje već osjeća gotovo kao kod kuće jer je u Zagrebu i Hrvatskoj bio i prošlog mjeseca, a trostrane je sastanke ocijenio izvrsnim rekavši kako je njihov cilj trostruk.

Jedan je saradnja Hrvatske BiH i Turske, tri važne zemlje u jugoistočnoj Europi, koja će dati veliki doprinos stabilnosti cijele regije, druga doprinos unutarnjem razvoju i stabilnosti BiH, koja doprinosi stabilnosti cijele regije, dok je treća svrha pomoć BiH na putu u NATO i EU.

Kazao je kako nije važan oblik sastanka i to ima li tri, četiri ili više sudionika, već je važno da ostvari rezultat.

Podsjetio je kako je snažan doprinos u naporima za nalaženje rješenja dala i Slovenija, ocijenivši interesantnom mogućnost da se i ona uključi u ove sastanke.

Na novinarsko pitanje o tome što se u BiH očekuje od novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, ministar Alkalaj rekao je kako njegova zemlja želi nastavak dosadašnje politike, odnosno konstruktivnog i prijateljskog odnosa Hrvatske prema BiH.

"Najveći doprinos Hrvatske stabilnosti BiH bit će to da na konstruktivan način vodi računa o Hrvatima u našoj zemlji", kazao je Alkalaj na kraju zajedničke izjave za novinare.