Jadranka Kosor
0

"Budućnost BiH su jedinstvenost i konstituitivnost"

FENA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Hrvatska zagovara jedinstvenu BiH s tri konstitutivna naroda, ali uvijek će biti zainteresirana za sudbinu Hrvata u toj susjednoj državi, izjavila je u utorak premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.
  • Jedinstvenost i konstitutivnost vidimo kao budućnost Bosne i Hercegovine... i naravno da je RH zainteresirana za Hrvate u BiH, rekla je Kosor.

Također je poručila da Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH.

  • Podupirat ćemo, sada kao stalna članica NATO-a, članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu i činit ćemo što možemo kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, kazala je premijerka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio se hrvatskoj premijerki na potpori i izrazio nadu da će granica između Hrvatske i BiH ubrzo postati granica Europske unije s BiH. Također je najavio da bi BiH u travnju mogla pristupiti Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

Ocijenivši odnose dviju zemalja izrazito prijateljskim, poručio je da očekuje dodatno snaženje odnosa između dviju zemalja na gospodarskom planu.

  • Treba ukinuti barijere za protok robe. RH je naš najvažniji vanjskotrgovački partner, kazao je Špirić.

Na pitanje o najavama koje se mogu čuti iz Republike Srpske vezano uz odcjepljenje, Špirić je odgovorio da "revolucionarna rješenja ne stanuju u BiH", te da na RS ne treba gledati kao na "opasnost za BiH".

Kosor i Špirić će se ponovo sastati već u subotu, na međunarodnoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Brdu kod Kranja. Kosor je izjavila da se nada da će "svi koje očekujemo na toj konferenciji i nazočiti".