Ivo Josipović
0

"BiH je veliki i važan partner za Hrvatsku"

FENA
Ivo Josipović u Derventi (Foto: SRNA)
Ivo Josipović u Derventi (Foto: SRNA)
"Bosna i Hercegovina je veliki i važan partner Republike Hrvatske koja podržava cjelovitost i ravnopravnost njenih naroda i pojedinaca", poručio je danas u Derventi hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Naglasio je da sve dobre želje koje njegova zemlja ima za Hrvate u BiH upućene su i predstavnicima druga dva naroda, Bošnjacima i Srbima.

"Mirna, stabilna i prosperitetna BiH uređena onako kako se dogovore njena tri konstitutivna naroda je najbolja slika koju mi želimo", rekao je Josipović nakon razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom i ministrima entitetske vlade.

Naglasio je da njegova država želi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom unutar nje, te izrazio zadovoljstvo porukama koje je danas čuo od Dodika.

"To su riječi pomirenja i riječi koje podržavaju povratak i saradnju", naglasio je hrvatski predsjednik ističući da veliki broj Hrvata nije u svojim prijeratnim domovima, odnosno da se veoma mali broj njih vratio.

Josipović se založio za održiv povratak i izrazio nadu da će, zajedničkim zalaganjem koje se moglo čuti na ovom sastanku, do toga i doći.

Ocijenio je i da današnji sastanak predstavlja važan korak naprijed te zahvalio predstavnicima RS na onom što je čuo.

Premijer RS je nakon sastanka s Josipovićem pozvao sve izbjegle Hrvate da se vrate u RS navodeći da im Vlada garantira sigurnost.

Najavio je i svoj odlazak u Hrvatsku kako bi s ljudima koji žele da se vrate na lice mjesta razgovarao o njihovim konkretnim potrebama i problemima.

Dodik je ponovio da BiH u okviru Dejtonskog sporazuma i njena stabilnost i organizacija nije upitna.

"Njena cjelovitost i okrenutost evropskim integracijama je ono što ne sporimo", naglasio je Dodik i istaknuo da je veoma važno za BiH da njeni domaći predstavnici sami postižu dogovor, bez, kako je rekao, intervencija sa strane.

Na sastanku delegacija Hrvatske i RS u Derventi razgovarano je i o ekonomskim pitanjima te naglašeno da bi oni trebalo da postanu kontinuitet i u narednom periodu jer se samo na taj način mogu rješavati sva otvorena pitanja.

Dogovoreno je da će Vlasti RS učiniti sve kako bi se omogućila registracija hrvatskih državljana u BiH da se registriraju za glasanje na izborima.

Razgovorano je i o povratku Srba koji su izbjegli iz Hrvatske.