Milorad Dodik
0

"Sastanak je bio dobar i konstruktivan"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Sastanak je bio dobar i konstruktivan i na njemu smo još jednom saznali da interes SAD-a i Evropske unije da podrže Bosnu i Hercegovinu na njenom evroatlantskom putu, kazao je premijer RS-a Milorad Dodik nakon sastanka s Jamesom Steinbergom i Miguelom Moratinosom.

BiH treba i jeste upućena u EU i na sastanku je to još jednom predočeno lideru SNSD-a. Dodik je potvrdio da je razgovarano i o odluci Suda za ljudska prava te vojnoj imovini.

"Steinbergu i Moratinosu sam ponovio stav SNSD-a da je potrebno hitno sjesti i donijeti odluku u dijelu koji se odnosi na etnička obilježja kandidata koja bismo preveli na brojčano obilježje", kazao je Dodik.

On smatra da je to moguće odmah riješiti i tako uskladiti odluku suda s Ustavom BiH. Isto tako Dodik tvrdi da RS ne koči rješavanje problema vojne imovine.

"Ono što smo mi ponudili a tiče se 69 vojnih objekata nije prihvaćeno i očigledno je da se to pitanje koristi za neke druge ciljeve", istakao je Dodik.

Novinarima je kazao da je dobio uvjeravanje da će BiH ipak u junu dobiti bezvizni režim.

Sa Steinbergom i Moratinosom razgovarao je i o učešću jedinica OSBiH u misiji u Afganistanu.

"Ponovio sam da mi nismo protiv slanja vojnika u Afganistan, ali jesmo itekako protiv toga da oni budu u sastavu turskog kontingenta imajući u vidu jednostrano navijačko raspoloženje Turske kada je u pitanju BiH", obrazložio je Dodik.

Komentirajući svoje izjave o mirnom razdruživanju Dodik je ponovio da stoji iza toga, ali samu u slučaju da se pokuša ukinuti ili umanjiti RS.

"BiH u dejtonskom kapacitetu i njena cjelovitost za nas nije sporna, sporno je ono što oduzima nadležnosti RS-a", kazao je Dodik te dodao da se pridržavanjem Dejtona RS sve više udaljava od mogućnosti otcjepljenja.

"Ako nas tjerate da RS bude manja zbog evroatlantskog puta onda vam hvala na njemu", poručio je Dodik.

U toku je sastanak Steinberga i Moratinosa s liderom HDZBiH Draganom Čovićem.