Zagreb
0

Alkalaj razgovarao s Jandrokovićem i Davutogluom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se danas u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Alkalaj je trilateralni sastanak ocijenio kao potvrdu dobre saradnje triju zemalja te istakao da je unapređenje međusobne saradnje te osiguranje stabilnosti i prosperiteta u regionu zajednički interes svih triju zemalja.

Podsjetio je da je zajednički cilj zemalja jugoistočne Evrope u kontekstu euroatlantskih integracija te dodao da postoji znatan prostor za unapređenje privredne saradnje jer je ekonomski prosperitet važan preduvjet političke i socijalne stabilnosti.

Jandroković je izvijestio prisutne da je Vlada Hrvatske odlučila ustupiti prijevode evropskog zakonodavstva bosanskohercegovačkoj strani kako bi BiH ubrzala proces približavanja EU.

Najavio je i skorašnji sastanak hrvatskih stručnjaka koji se bave pitanjima EU sa stručnjacima iz BiH na kojem će hrvatska strana prenijeti iskustva iz procesa približavanja Hrvatske EU.

Na sastanku je istaknuta podrška BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Davutoglu je podvukao riješenost svoje zemlje da pruži doprinos razvoju stabilnosti cijelog regiona, unapređenju međusobne saradnje, naglasivši da je u tom kontekstu stabilnost BiH od presudne važnosti za stabilnost regiona.

Izrazio je snažnu podršku Republike Turske u nastojanjima BiH da ostvari članstvo u NATO-u i EU.

Alkalaj je izrazio uvjerenje da ovaj vid saradnje daje direktnu podršku euroatlantskim aspiracijama BiH, doprinosi većoj stabilnosti u regionu i stvara osnove za daljnje unapređenje odnosa te izrazio zahvalnost na podršci koju Hrvatska i Turska pružaju BiH u okviru procesa integracija u EU i NATO-u.

Dogovoreno je da se sastanci u ovoj formi održavaju i u budućnosti, i to na redovnim osnovama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.