Jačanje bilateralnih odnosa
0

Sastanak ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 15. januara 2010. godine, u Beogradu, sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutoğluom

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo održavanjem trilateralnog sastanka, te opredijeljenost da se sastanci u ovom formatu održavaju i u budućnosti s obzirom da je jedan od strateških i trajnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine jačanje odnosa i saradnje sa susjednim i državama regiona.

Ministar Alkalaj je posebno istakao opredijeljenost BiH za jačanje bilateralnih odnosa između, prije svega BiH i Republike Srbije, za jačanja bilateralnih odnosa obiju država sa RepublikomTurskom, kao i za jačanje saradnje u regionu Jugoistočne Evrope, te ocijenio da je u tom smislu od posebnog značaja trenutno predsjedavanje Republike Turske SEECP-om.

Tokom sastanka ministri vanjskih poslova su ocijenili da Bosna i Hercegovina, Republika Srbija i Republika Turska dijele iste aspiracije u smislu integriranja u Evropsku uniju, te su izrazili opredijeljenost za međusobnu podršku i razmjenu iskustava na putu ka ostvarenju tog važnog cilja.