BiH
7

Alarmantno zagađenje zraka u Sarajevu i Zenici, ne izlazite iz domova

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kvalitet zraka u Sarajevu, Zenici i još nekim gradovima dosegao je kritičnu tačku. Koncentracija sumpor dioksida i prašine je toliko visoka da ne bismo trebali uopće izlaziti iz svojih domova, upozorava stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais.

Dolaskom zimskog perioda, gradovi Bosne i Hercegovine dospijevaju na sami vrh liste najzagađenijih u Evropi. Krivce za to možemo tražiti u nama samima jer zagađenje najviše izazivaju automobili, ali i korištenje uglja. No, pojedinim gradovima, kao što je Sarajevo, ne pogoduje ni geografski položaj.

Tais u izjavi za Klix.ba kaže da je ovih dana zrak izuzetno loš te da su prisutne visoke koncentracije sumpor dioksida, posebno na Ilidži u blizini stanice, gdje su ljudi uglavnom prešli na grijanje ugljem.

"Sinoć su koncentracije prašine bile najveće, oko 800 mikrograma, a danas oko 12 sati 500 mikrograma. U Zenici je danas izmjereno od 160 do 190 mikrograma, ali Zenica ima problem sa velikom koncentracijom sumpor dioksida. On je oko 400 mikrograma, i to je izuzetno povišena vrijednost", kaže Tais.

O kako visokim koncentracijama se radi vidi se iz usporedbe sa stanjem u Hrvatskoj, gdje su maksimalne koncentracije danas bile oko 100 mikrograma, dok je u Srbiji to još manje, 60 mikrograma.

"Ovakvo stanje je nešto na što moramo računati u Sarajevu. Ograničeni smo neprirodnim uslovima, kotlinom i velikim slojem inverznog zraka, kao i debelim slojem magle, koji je najmanje 300 metara debljine. Tu sunce teško probija i odatle teško da išta izlazi vani. Sve što zagadimo ostaje tu", ističe Tais te dodaje da je ovo tek početak perioda kada je zrak zagađen.

"Bit će još gore", ističe.

Naglašava da su automobili najveći problem Sarajeva, ali i sve izraženije vraćanje na loženje uglja u okolnim naseljima. Kao neke od dugoročnijih rješenja Tais vidi u izgradnji brze ceste, čime bi se smanjile gužve i zadržavanje vozila na cestama, ali korištenje ekološki prihvatljivijeg goriva.

Zagađenost i jeste jedan od razloga zbog kojih je u Sarajevu prije rata uveden plin.