Uz podršku EU
58

Aktivnost Vanjskopolitičke inicijative: Kako podići svijest mladih o internetu i politici

B. R.
VPI: Kako podići svijest mladih o internetu i poltici (Foto: VPI BiH)
VPI: Kako podići svijest mladih o internetu i poltici (Foto: VPI BiH)
Dvodnevna aktivnost Vanjskopolitičke inicijative (VPI) Bosne i Hercegovine "Mladi Online: Čujemo li se? Aktiviraj se!" jučer je završena. Cilj je bio da se podigne svijest o internetu i sociopolitičkom angažmu mladih te predlože konkretna rješenja.

Kako su saopćili iz VPI-a, aktivnost je dio projekta "Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektivne mladih", a okupila je mlade iz cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da su se tokom posljednjih nekoliko godina, obim i upotreba digitalnih alata poput društvenih medija, značajno proširile u mnogim sferama svakodnevnog života.

Jedna od njih je, kako su naveli, politička sfera, gdje se građani uključuju u diskusije i debate i prikupljaju informacije o političkim dešavanjima.

Cilj događaja je bio istražiti prakse i stavove mladih o tom pitanju, radi utvrđivanja načina na koje se društveni mediji mogu koristiti kao alat za jačanje demokratije. Teme o kojima se diskutovalo bile su internet slobode, dezinformacije i lažne vijesti.

Predstavnici mladih koji su diskutovali na jučerašnjem događaju su imali priliku prezentovati svoje stavove, mišljenja i zaključke o društvenim mrežama i internetu općenito, kao sredstvu za njihovo svakodnevno djelovanje.

Takođe, uz razgovor s osobama koje direktno djeluju u ovoj sferi, kao što su to Irhana Čajdin iz Grupe 9 i Emir Zulejhić sa portala Raskrinkavanje.ba, došli su do novih spoznaja o praksama koje se tiču mladih na mreži.

Ispred Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, obratio se i Vladimir Pandurević, voditelj programa za civilno društvo EIDHR. Istakao je da je aktivna saradnja s mladima ono što ovakve projekte čini uspješnim.

Aktivnost VPI-a okupila mlade iz cijele BiH (Foto: VPI BiH)
Aktivnost VPI-a okupila mlade iz cijele BiH (Foto: VPI BiH)

Neki od zaključaka sa jučerašnje diskusije uključuju, kako su naglasili, "dvije strane medalje" odnosno interneta gdje su mladi izdvojili sljedeće: Informisanost, online društveni aktivizam i uvezivanje sa porodicom i prijateljima kao pozitivne strane, a lažne vijesti, loš utjecaj na psihičko stanje korisnika te govor mržnje kao negativne.

Uz to, mladi su svoje diskusije posvetili i raspravi o mogućim rješenjima te tu izdvajaju prijavljivanje negativnog sadržaja, kontinuiranu edukaciju mladih ljudi te naznačavanje upotrebe filtera za uljepšavanje na objavljenim fotografijama.

"Mladi Online: Čujemo li se? Aktiviraj se! "je dio projekta "Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih (Make Future Together: EU and the Western Balkans from the Youth Perspective)" koji implementira Vanjskopolitička inicijativa Bosne i Hercegovine u saradnji sa članicama regionalne "Think for Europe (TEN)" mreže, Institutom za međunarodne odnose iz Rima, Centrom fondacije Bronislaw Geremek iz Varšave i Centrom za evropsku politiku iz Brisela. Projekat finansira Evropska unija u sklopu programa "Evropa za građane i građanke", saopćili su iz vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine.