Suštinski detalji
863

Ako Turska želi dobro BiH odbit će Dodikove ideje o pregovorima predstavnika naroda

Semir Hambo
Erdogan prilikom posljednje posjete BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Erdogan prilikom posljednje posjete BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Duže od pola godine stara je ideja o pregovorima i posredovanju predsjednika Turske, Hrvatske i Srbije s tzv. predstavnicima naroda u BiH u cilju rješenja političke krize i blokada u Bosni i Hercegovini.
Iako u pregovorima bilo kojeg tipa ne bi trebalo biti ništa sporno, u kontekstu koji je prije više od pola godine predložio Zoran Milanović, a oduševljeno prihvatio Milorad Dodik krije se zamka koja zadire u suštinske probleme i BiH definišu kao državu tri naroda.

Višemjesečne političke probleme u BiH kao medijator najintenzivnije prati Evropska unija (EU), Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD). Ipak, Dodikov secesionizam, podrivanje državnih institucija, postizanje dogovora o izbornom zakonu i dalje su veliki uteg na plećima ove države. U tom kontekstu, oni koji BiH vide kao državu tri naroda došli su na ideju da se organizira međunarodna trilaterala između predsjednika Hrvatske, Srbije i Turske, koji bi sa tzv. predstavnicima naroda trebali tražiti kompromis.

Ideju je iznio Zoran Milanović, nastavio je razvijati Milorad Dodik uz pristanak i Aleksandra Vučića, ali i Recep Tayyipa Erdogana. Takva ideja je plasirana prije svega jer postoji uvjerenje da turski predsjednik može utjecati na lidera SDA Bakira Izetbegovića, kojeg doživljavaju kao predstavnika Bošnjaka.

Srbija i Hrvatska na takav narativ svakako pristaju i svojom politikom to godinama opravdavaju u BiH, a ni Turska nema ništa protiv ovakve ideje jer bi se na bosanskohercegovačkom političkom problemu mogli dokazati kao važan balkanski igrač.

Foto: Armin Durgut/Pixsell
Foto: Armin Durgut/Pixsell

U tim pregovorima se ne bi vidjelo ništa toliko problematično da se sastanak ili pregovori organizuju na institucionalnom nivou. Dakle BiH u tom formatu ne bi nužno predstavljala trojica lidera koji se ili sami predstavljaju ili ih neko drugi tako predstavlja kao lidere konstitutivnih naroda. Dakle na sastanku bi s bh. strane trebali biti predstavnici institucija (sva tri člana Predsjdništva BiH, rukovodstvo oba doma državnog parlamenta, ili širok krug lidera političkih stranaka), a nikako isključivo Dodik, Čović i Izetbegović.

Izetbegović je ranije, kada se spominjala ova ideja odbio ovu vrstu trilaterale poručivši da ne namjerava pregovarati u ovom formatu te da BiH može predstavljati samo Predsjedništvo BiH kao institucija.

Stoga, ukoliko Turska želi pomoći u rješavanju političke krize treba pristati na institucionalni okvir, a nipošto na ideje koje su očito mile Dodiku i Milanoviću. Tako zacrtan scenarij bi poništio ideju BiH kao zemlje konstitutivnih naroda, ali i svih drugih građana koji se ne izjašnjavaju tako.