Otišao veliki čovjek
0

Akademski slikar Mersad Berber ukopan u Zagrebu

FENA
(Zvonimir Krstulović/START PRESS/Index.hr)
Akademski slikar Mersad Berber, koji je iznenada 8. oktobra preminuo u 72. godini u Zagrebu, pokopan je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Od Berbera su se oprostili bivši predsjednik Mešihata Islamske zajednice Ševko Omerbašić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, akademik Tonko Maroević, publicist Zlatko Dizdarević, Asim Kurjak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Omerbašić je istaknuo kako je Berber, ugledni grafičar i umjetnik, bio veliki dobrotvor Islamske zajednice, koji je pomagao zagrebačku medresu i gimnaziju.

"Bio je poklonik sufizma i mistike koji je, kao veliki čovjek male zajednice svojim djelom oplemenio Zagreb i Hrvatsku", rekao je.

"Berbera nije moguće odvojiti od Bosne, jer je bio prožet Bosnom i Bosancima", rekao je Sulejman Tihić podsjetivši kako se s Berberom upoznao na otvaranju njegove izložbe u Istanbulu 2004.

Ocijenio je kako ga je posebno duboko pogodio te inspirirao genocid u Srebrenici te dodao kako je Berber dao pečat BiH u svim njezinim paradoksima i različitostima.

Po riječima akademika Maroevića, Berberov impresivni opus je sav magičan i zavodljiv kao i sudbina njegove tragične Bosne.

"U njegovim djelima Bosna je ishodište s osmanskim naslagama, napomenuo je dodavši kako je Berber i od drugih primao te u svoja djela asimilirao ono što je bilo najbolje. "

Dizdarević je ocijenio kako je Berber bio duša tragične bosanske zbilje, koji je iscrtao nesreću te zemlje.

Po Kurjakovim riječima Berber je imao dvije domovine - Bosnu i Hrvatsku, u kojima je napravio sve što je zadivilo svijet.

Gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je kako je Berber došao 1992. u Zagreb te dodao kako Zagreb ima čast primiti Berbera kao svoga sina.

Mersad Berber rođen je 1940. u Bosanskom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Ljubljani 1963. godine u klasi Maksima Sedeja. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Poznat je u svijetu kao grafičar, a ilustrirao je i brojne knjige. Njegovo djelo uvršteno je u kolekciju Tate Gallery 1984. godine. Imao je niz samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je više od 50 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Od 2007. godine član je Ruske akademije umjetnosti. Nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine preselio se u Hrvatsku te živio i radio u Zagrebu i Dubrovniku.