Kolege žale zbog smrti velikana
106

Zec: Berber je bio veliki stvaralac i čovjek. Ne znam koliko ga je Bosna zaslužila

Piše: A. Džaferović
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Iznenadni odlazak jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih bosanskohercegovačkih slikara i grafičara svjetskog glasa Mersada Berbera ostavio je veliku prazninu i tugu u srcima njegovih kolega.

Ogroman i nenadoknadiv gubitak, riječi su kojima Berberovu smrt opisuju Safet Zec, Affan Ramić i Nesim Tahirović.

Eminentnog bh. umjetnika Safeta Zeca vijest o smrti Mersada Berbera zatekla je u Počitelju. Potresen i još uvijek u nevjerici, Zec je za portal Klix.ba kazao da je Berberov odlazak gubitak velike ličnosti bosanskohercegovačke, ex-jugoslavenske, evropske i svjetske.

"Volio je tu nesretnu Bosnu"

"On je jedinstvena figura, dosegao je evropsku scenu i stasao na njoj. Raskošan stvaralac koji će ostati da popunjava jedan ogroman prostor. Nasreću, ostat će njegovo impozantno djelo", kazao je Zec.

Dimenzija njegovih radova je, kaže, historijska, jedan hod kroz bh. historiju.

"Volio je tu nesretnu Bosnu i poklonio joj izuzetan opus djela. Bio je izvođač spektakularnih djela, jedan mislilac, erudita, filozof koji je jedinstven. Kao njegov kolega sam mu zavidio na nekim spektakularnim pojavama. Bio je i ostao nezapamćen! Žao mi je, imali smo neke projekte spram Bosne", istaknuo je Zec.

Iako nisu bili prijatelji, često su se čuli telefonom, a imali su čak i planove za zajedničke projekte vezane za Bosnu. "Veliki stvaralac i veliki čovjek. Ne znam koliko ga je Bosna zaslužila", zaključuje naš poznati umjetnik.

Još jedan istaknuti bh. slikar Affan Ramić ožalošćen je smrću mlađeg kolege.

"Veliki gubitak za BiH. Posebno zato što je otišao iznenada i naglo. Rano smo ga izgubili", kratko je kazao Ramić za portal Klix.ba.

Bosnu je nosio punom dušom i srcem

Osebujni tuzlanski umjetnik Nesim Tahirović na početku našeg razgovora priznaje da je tužan. Berber je, kaže, bio čovjek koji je pronosio slavu Bosne i bivše Jugoslavije.

"Bio je u neku ruku zaboravljen i prosto isključen iz BiH, a nosio ju je punom dušom i punim srcem. Njegov odlazak je veliki i nenadoknadiv gubitak. Bio je dobar i kao čovjek i kao pedagog. Ostali su njegovi radovi da svjedoče o svima nama i našim težnjama ka boljem i ljepšem", kazao je Tahirović za Klix.ba.

Mersad Berber je preminuo u nedjelju navečer u svom domu u Zagrebu u 72. godini. Rođen je 1940. godine u Bosanskom Petrovcu. Bio je vrstan crtač, ilustrator i grafičar.

Svoju inspiraciju, kako je tvrdio, najviše je crpio iz "mističnog svijeta Bosne, njenih otomanskih slojeva i tragičnog usuda njenih ljudi".