"Varvarski i primitivni napad"
13

AK Trebinje osudio Dodikov napad na novinarku i Jovanovića

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Alternativni klub Trebinje najoštrije osuđuje "varvarski i primitivni napad" na novinarku Agencije Beta Ljiljanu Kovačević od predsjednika RS-a Milorada Dodika i traži hitnu reakciju pravosudnih i sigurnosnih organa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te novinara i svih slobodoumnih i dobronamjernih ljudi.

"Svi slobodoumni ljudi u Bosni i Hercegovini i regionu su danas Ljiljana Kovačević. Alternativni klub istovremeno najoštrije osuđuje diktatorske i strijele mržnje upućene ka Čedomiru Jovanoviću i Liberalno demokratskoj partiji.

"Mislimo da je danas Milorad Dodik značajno ugrozio bezbjednost novinarke, majke, ali i napravio presedan koji se može vidjeti samo u državama Latinske Amerike, gdje je moguće pozvati na linč novinarku, ali i brutalno se umiješati u unutrašnje stvari države Srbije, koja, htio to Dodik ili ne, ima pristalice Čedomira Jovanovica“, saopćeno je iz ove nevladine oraganizacije.

Alternativni klub Trebinje kao nevladina organizacija mora, kako navode, upozoriti Dodika da Čedomir Jovanovic i LDP imaju trenutno svoje poštovaoce i u Bosni i Hercegovini.

"Ne sumnjamo da će LDP znati odbraniti oca četvero djece, bez obzira na to što je ova brutalna izjava data u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića“, navodi se u saopćenju i moli još jednom sve slobodoumne ljude i one koji su “pregrmili periode jednoumlja da se solidarišu s napadnutim javnim radnicima, a osude smjelo i hrabro današnji 'boljševički' napad u izvedbi Milorada Dodika prema jednoj majci i jednom ocu“.

Alternativni klub posebno upozorava bosanskohercegovačke i srbijanske bezbjedonosne agencije da je Milorad Dodik napravio ogromni korak ka linčovanju, ponavljaju, majke i oca, i „podsjećaju na izjave koje su prethodile ubistvu Slavka Ćuruvije i Zorana Đinđića“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci verbalno napao novinarku agencije Beta Ljiljanu Kovačević iznoseći primjedbe na njen novinarski rad i poručujući joj da više ne ulazi u "palatu predsjednika RS-a".

Nakon što je novinarka pokušala da postavi pitanje Dodikovom gostu, ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću, predsjednik RS-a je svog predstavnika za medije upitao: "Ko je ova?" Novinarka Bete se predstavila, na šta je Dodik rekao: Šta ćeš ti ovdje? Na pitanje novinarke da li je zabranjeno doći na konferenciju za novinare, on je odgovorio da "nije zabranjeno, ali me čudi šta ćeš ti tu". "Otkud vam obraz da uopšte dođete tu, na način kako radite?", kazao je Dodik.

Na konstataciju novinarke da je u javnoj instituciji i da ima pravo tu da bude, Dodik je rekao da što se "njega tiče ne mora nikada ni doći". Dopisnica Bete je potom postavila pitanje Dačiću, a onda je Dodik "pojasnio" zbog čega se protivi njenom ulasku u predsjedničku palatu. "Da se razjasnimo. Ova gospođa ovdje je lažljiva i šalje lažne informacije. Tako je poslala putem Bete priču o, recimo, izgradnji zgrade Vlade. Nema nimalo obraza da dođe ovdje, nikada se nije izvinila poslije sudskog postupka", kazao je Dodik.

Na pitanje dopisnice Bete „za šta da se izvini“, Dodik joj je rekao da više "ne dolazi" u "palatu predsjednika RS-a". "Nemojte više ovdje da dolazite! Je li vam jasno, nemojte više da dolazite ovdje, možete odmah izaći odavde", nastavio je Dodik.

Dopisnica Bete iz Banje Luke je februara 2009. godine objavila informaciju da je Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg premijera RS-a Milorada Dodika, tereteći ga da je zajedno sa svojim bliskim saradnicima na više građevinskih projekata oštetio budžete RS i BiH za više od 115 miliona KM.

Tužilaštvo BiH je prošle godine najveći dio predmeta ustupilo Specijalnom tužilaštvu RS-a, koje je potom obustavilo istragu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik također je danas izjavio je da će RS protestovati protiv bilo kakve vlade Srbije u kojoj bude neko ko govori ružno o RS-u, te da je protiv toga da u njoj bude lider LDP-a Čedomir Jovanović.

"Bez oklijevanja ćemo se distancirati od politike takve vlade. Ako Srbiji to treba, onda neka uzme Čedu Jovanovića", rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade Srbije i liderom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem.

Dodik je dodao da će, u slučaju formiranja takve vlade, doći do usložnjavanja saradnje institucija Srpske sa Vladom Srbije.