Odbija pomirenje s Jovanovićem
2

LDP bi zbog Dodika mogao ostati bez vlasti

Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbija da izgladi odnose sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem, što može biti prepreka tome da ta stranka bude treći koalicioni partner u vladi sa DS i SPS.

Prema saznanjima Blica, menadžer blizak DS-u otputovao je u Banju Luku kako bi pokušao "nagovoriti" Dodika na pomirenje s Jovanovićem.

Izglađivanje odnosa njih dvojice je jedan od uslova SPS-a i DS-a jer Vlada Srbije i RS moraju imati dobru saradnju.

Jovanović je prije nekoliko dana najavio da će nazvati Dodika i učiniti prvi korak, međutim Dodik to nije shvatio kao ruku pomirenja.

Ukoliko Dodik ostane pri svom stavu, demokrate i socijalisti, po svemu sudeći, morat će se odreći LDP-a i parlamentarnu većinu potražiti na neki drugi način.

Predsedništvo LDP-a je u saopćenju izdatom jučer, a u dijelu koji se tiče odnosa prema RS kazalo da je stranka "posvećena stabilnosti regiona, pri čemu se poseban značaj pridaje izgradnji mnogo boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uz uvažavanje svih garancija koje obezbjeđuje Dejtonski sporazum”.

"Ne prihvatamo tezu da su međusobno suprotstavljeni i da se isključuju opstanak RS i istovremena transformacija čitave BiH u normalnu evropsku zemlju", stoji u saopćenju.

Milorad Dodik kaže da je RS potrebna jaka i stabilna Srbija i da je isključivo u tom smislu zainteresovan za to ko će formirati vladu u Beogradu.

"Naravno da meni nije nebitno ko je na vlasti u Srbiji. Nama je veoma bitno da tamo budu ljudi koji će poštovati ako ništa drugo onda legitimitet koji se zove Dejtonski sporazum i u njemu RS", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, on nema lični problem sa Jovanovićem, ali, kaže: "Reći da je RS genocidna tvorevina i to poslije ponavljati u kuloarima, na molitvenom doručku (kod predsjednika SAD) za RS je bio 'poziv na uzbunu'".