Nakon incidenta
231

Ahmetović: Žao mi je što je Krišto kamenovana, građani imaju druge načine za iskazivanje revolta

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon informacije da je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kamenovana ispred porodične kuće u Livnu, državni parlamentarac i bivši ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao nam je kako ne prihvata da je kamenovanje bilo koga dobar način za iskazivanje nezadovoljstva.

"Metod kamenovanja bilo koga u BiH, pa i zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, nije dobar. Na taj način se ne rješavaju problem i žao mi je bilo koga ko je doveden u takvu situaciju u porodičnoj kući", rekao je Ahmetović.

Dodao je da je nezadovoljstvo građana funkcionerima evidentno i da problemi koje ima BiH izlaze na površinu. Ipak, kako kaže građani mogu na demokratski način reći šta misle.

"Građani mogu demokratskim sredstvima izraziti nezadovoljstvo prema vlasti. Od tog vlast ne treba bježati niti treba da to uskraćuje. Demokratski revolt danas možemo vidjeti na ulicama svih demokratskim zemalja u Evropi i to je način koji je prihvatljiv", kazao je Ahmetović.

Ahmetovića smo pitali i kako komentariše napad koji se desio nakon objavljena je informacije da je Udruženje "Hrvatska žena Livno" samo prošle godine inkasiralo 100 hiljada KM od Vijeća ministara BiH, a da se na čelu tog udruženja nalazi Tihana Krželj, nevjesta Borjane Krišto (djevojački Krželj).

"O tome se treba raspravljati kao i o svemu onome što se može dovesti u vezu sa sukobom interesa. Ta informacija možda je uzrok, ali opet ponavljam da građani trebaju svoj revolt iskazati demokratskim putem. Ne mogu kamenovanje prihvatit kao dobar način za iskazivanje nezadovoljstva", rekao je Ahmetović.

Zaključio je da u BiH živi dosta građana koji nemaju nikakvih uslova za život i kod kojih informacija o dodjeli 100 hiljada KM može izazvati revolt.

Podsjećamo, Krišto je napadnuta u ponedjeljak ispred porodične kuće u Livnu. Ubrzo nakon toga uhapšen je 25-godišnji mladić inicijala F. K. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.