Nakon incidenta
19

HDZ BiH osudio kamenovanje Borjane Krišto ispred porodične kuće u Livnu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najoštrije osuđuje napad izvršen na zamjenicu predsjednika HDZ BiH i poziva pravosudne organe, da u cilju zaštite svih građana, bez obzira radi li se o dužnosnicima ili bilo kojoj drugoj osobi, poduzmu sve zakonom predviđene korake, jer smo svi pred zakonom isti bez obzira na vjeru, boju kože ili političku opredijeljenost.

"Imajući u vidu kako Borjana Krišto, pored pozicije zamjenice predsjednika HDZ BiH i članice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora obnaša i visoku državnu dužnost kao zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tražimo da nadležne institucije odgovorno postupe u ovom slučaju jer ako javna osoba sa političkom i parlamentarnom funkcijom može biti napadnuta na kućnom pragu, onda to predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost", stoji u saopćenju.

Također, očekuju da mediji pokušaju izbjeći zlonamjerne i neistinite spekulacije vezane uz ovaj incident i još jednom pozivaju pravosudne organe da utvrde stvarnu odgovornost i sankcionišu one koji ispunjeni mržnjom i frustracijama, na ovakav način, ugrožavaju ličnu slobodu i postavljaju se iznad zakona.

Podsjećamo, Krišto je uz psovke i vrijeđanje napadnuta u ponedjeljak ispred porodične kuće u Livnu. Ubrzo nakon toga uhapšen je 25-godišnji mladić inicijala F. K. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.