BiH
5

Ahmetović sa predstavnicima inicijative "Glasaću za Srebrenicu"

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović sastao se danas u Srebrenici sa predstavnicima Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu“, te razgovarao o problemima sa kojima se susreću aktivisti, ali i građani koji žele da prijave prebivalište u Srebrenici.

Aktivisti su ministra Ahmetovića upoznali sa sadržajem izvještaja „Pregled kršenja građanskih i političkih prava na prostoru općina Srebrenica i Bratunac“, koji je danas proslijeđen domaćim i međunarodnim institucijama, a u kojem se navode brojna kršenja ljudskih prava i opstrukcije registracije povratnika.

Konstatovano je da se vrši otvorena diskriminacija selektivnom i nezakonitom kontrolom prijava samo nesrpskog stanovništva.

"Pozivamo nadležne institucije Republike Srpske da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima i da se prema svim građanima primjenjuju jedinstvena pravila prilikom prijavljivanja prebivališta bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Posebno nas zabrinjava što nadležne institucije nisu izvršile provjeru više hiljada fiktivnih prijava građana srpske nacionalnosti, na što se već duži vremenski period ukazuje, ali su promptno reagovali i provjeravali registrovane građane u sklopu kampanje 'Glasaću za Srebrenicu', pri tome kršeći njihova osnovna ljudska prava i ugrožavajući pravo na zaštitu ličnih podataka. Pozivamo i međunarodne institucije i organizacije da se aktivnije uključe u ovaj problem i stanu u zaštitu osnovih ljudskih prava povratnika, zaključeno je na sastanku, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.