{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glasaću za Srebrenicu: Odgovorit ćemo masovnijom registracijom

24.7.2012. u 13:23
14
11
Glasaću za Srebrenicu: Odgovorit ćemo masovnijom registracijom
14
Glasaću za Srebrenicu: Odgovorit ćemo masovnijom registracijom
Srebrenica
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu osuđuje prijetnje upućene njihovim aktivistima.
Ibrahim Pašalić i Džemo Beganović, aktivisti inicijative, su jučer, 23.jula 2012. godine, nakon izuzetno huškačkog teksta protiv kampanje, objavljenog u listu Večernje Novosti, dobili poruke prijetećeg sadržaja.

"Javna mjesta na kojima se naši aktivistu okupljaju su u huškačkom tekstu Večernjih novosti opisana kao "rezervni položaj za prihvat i edukaciju" Bošnjaka, što su lokalni ekstremisti shvatili kao zeleno svjetlo za početak otvorenih prijetnji.

Aktivista Inicijative Džemo Beganović dobio je poruku sadržaja: "Balijo jebem ti mamu smrdljivu balijsku, izgorjet ćeš ti i tvoja glupa kafana, ovdje ste došli da se kotite" sa broja 065/805-948, nakon čega je sa istog broja uslijedila i druga poruka sa sadržajem: "Svi smo mi Mladići, slijedi vam opet klanje Turci". Aktivista inicijative je nakon tih poruka slučaj prijavio službenicima Policijske stanice Srebrenica i podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Prijeteće poruke sa istim sadržajem i sa istog broja telefona dobio je i naš aktivista Ibrahim Pašalić. Poruke sadržaja: "Nož, žica Srebrenica, balije" i "Idete u zrak" su stigle u isto vrijeme kada i prethodne, nakon čega je broj telefona sa kojeg su poslane bio nedostupan. Također, naš aktivista je i ovaj slučaj prijavio nadležnim organima.

Pasivan odnos međunarodne zajednice, prije svega OHR-a i EUSR-a, na području entiteta Republike Srpske i nedostatak provedbe zakona od strane MUP-a RS, kada je u pitanju zaštita povratnika, svakodnevno dovodi do ugrožavanja sigurnosti, čemu su svjedočili i naši aktivisti. Ovim putem, pozivamo MUP RS na provedbu zakona i zaštitu građana nesrpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca, ali i međunarodnu zajednicu, koja kao UN 1995. godine mirno posmatra kršenje građanskih i ljudskih prava, ali i fizičke sigurnosti naših aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, da što prije poduzme potrebne mjere. Nakon što su službenici MUP-a RS objelodanili lične podatke građana Srebrenice, ovo je sljedeći logičan korak i posljedica aktivne politike progona naših aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, koja se vodi uz blagoslov entitetskog ministra Stanislava Čađe i entitetskog rukovodstva.

Političke stranke sa sjedištem u Sarajevu pozivamo da pitanje sigurnosti aktivista naše kampanje i nesrpskog stanovništva opština Srebrenica i Bratunac, kao i drugih opština u RS stavi na dnevni red razgovora sa svojim koalicionim partnerima iz Banje Luke.

Građane Bosne i Hercegovine, pogotovo one koji su rođeni i živjeli u Srebrenici, rat i genocid preživjeli u Srebrenici, pozivamo da na ovakve provokacije i sijanje nesigurnosti među povratnike u Republiku Srpsku odgovore još većom i masovnijom prijavom prebivališta u Srebrenici. One koji počivaju u Potočarima i one koji su iza njih ostali i danas žive u Srebrenici, možemo zaštiti jedino našim glasovima na narednim lokalnim izborima", saopćeno je iz inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: