{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glasaću za Srebrenicu: Odgovorit ćemo masovnijom registracijom

24.7.2012. u 13:23
14
11
Glasaću za Srebrenicu: Odgovorit ćemo masovnijom registracijom
14
Glasaću za Srebrenicu: Odgovorit ćemo masovnijom registracijom
Srebrenica
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu osuđuje prijetnje upućene njihovim aktivistima.
Ibrahim Pašalić i Džemo Beganović, aktivisti inicijative, su jučer, 23.jula 2012. godine, nakon izuzetno huškačkog teksta protiv kampanje, objavljenog u listu Večernje Novosti, dobili poruke prijetećeg sadržaja.

"Javna mjesta na kojima se naši aktivistu okupljaju su u huškačkom tekstu Večernjih novosti opisana kao "rezervni položaj za prihvat i edukaciju" Bošnjaka, što su lokalni ekstremisti shvatili kao zeleno svjetlo za početak otvorenih prijetnji.

Aktivista Inicijative Džemo Beganović dobio je poruku sadržaja: "Balijo jebem ti mamu smrdljivu balijsku, izgorjet ćeš ti i tvoja glupa kafana, ovdje ste došli da se kotite" sa broja 065/805-948, nakon čega je sa istog broja uslijedila i druga poruka sa sadržajem: "Svi smo mi Mladići, slijedi vam opet klanje Turci". Aktivista inicijative je nakon tih poruka slučaj prijavio službenicima Policijske stanice Srebrenica i podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Prijeteće poruke sa istim sadržajem i sa istog broja telefona dobio je i naš aktivista Ibrahim Pašalić. Poruke sadržaja: "Nož, žica Srebrenica, balije" i "Idete u zrak" su stigle u isto vrijeme kada i prethodne, nakon čega je broj telefona sa kojeg su poslane bio nedostupan. Također, naš aktivista je i ovaj slučaj prijavio nadležnim organima.

Pasivan odnos međunarodne zajednice, prije svega OHR-a i EUSR-a, na području entiteta Republike Srpske i nedostatak provedbe zakona od strane MUP-a RS, kada je u pitanju zaštita povratnika, svakodnevno dovodi do ugrožavanja sigurnosti, čemu su svjedočili i naši aktivisti. Ovim putem, pozivamo MUP RS na provedbu zakona i zaštitu građana nesrpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca, ali i međunarodnu zajednicu, koja kao UN 1995. godine mirno posmatra kršenje građanskih i ljudskih prava, ali i fizičke sigurnosti naših aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, da što prije poduzme potrebne mjere. Nakon što su službenici MUP-a RS objelodanili lične podatke građana Srebrenice, ovo je sljedeći logičan korak i posljedica aktivne politike progona naših aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, koja se vodi uz blagoslov entitetskog ministra Stanislava Čađe i entitetskog rukovodstva.

Političke stranke sa sjedištem u Sarajevu pozivamo da pitanje sigurnosti aktivista naše kampanje i nesrpskog stanovništva opština Srebrenica i Bratunac, kao i drugih opština u RS stavi na dnevni red razgovora sa svojim koalicionim partnerima iz Banje Luke.

Građane Bosne i Hercegovine, pogotovo one koji su rođeni i živjeli u Srebrenici, rat i genocid preživjeli u Srebrenici, pozivamo da na ovakve provokacije i sijanje nesigurnosti među povratnike u Republiku Srpsku odgovore još većom i masovnijom prijavom prebivališta u Srebrenici. One koji počivaju u Potočarima i one koji su iza njih ostali i danas žive u Srebrenici, možemo zaštiti jedino našim glasovima na narednim lokalnim izborima", saopćeno je iz inicijative Glasaću za Srebrenicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: