{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afera Gibraltar: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića

21.5.2015. u 19:51
11
11
Afera Gibraltar: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića
11
Afera Gibraltar: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića
Foto: Klix.ba
Sud BiH potvrdio je prvu optužnicu u aferi Gibraltar u kojoj se troje ljudi tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona eura.
Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović optuženi su za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi, piše Patria.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužilaštvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, SIPA-om , Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Finansijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su optuženi Prlić i Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM (blizu 3.389.226 eura), firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM (62.532 eura), te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist - Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM (168.129 eura), a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM (195.892 eura).

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović, navodi Patria.

Odgovornost optuženih za počinjena krivična djela dokazivat će se saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane sa ovim preduzećem, se nastavlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: