{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afera Gibraltar: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića

Klix.ba
21.5.2015. u 19:51
11
11
Afera Gibraltar: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića
11
Afera Gibraltar: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića
Foto: Klix.ba
Sud BiH potvrdio je prvu optužnicu u aferi Gibraltar u kojoj se troje ljudi tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona eura.
Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović optuženi su za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i davanja dara i drugih oblika koristi, piše Patria.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužilaštvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, SIPA-om , Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Finansijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

U optužnici se navodi da su optuženi Prlić i Bakula kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM (blizu 3.389.226 eura), firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM (62.532 eura), te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist - Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM (168.129 eura), a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM (195.892 eura).

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović, navodi Patria.

Odgovornost optuženih za počinjena krivična djela dokazivat će se saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane sa ovim preduzećem, se nastavlja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: