{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afera Gibraltar: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Kulenovića, Prlića i Bakule

8.5.2015. u 08:27
20
24
Afera Gibraltar: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Kulenovića, Prlića i Bakule
20
Afera Gibraltar: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Kulenovića, Prlića i Bakule
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon višemjesečne istrage u kojoj su prikupljeni brojni dokazi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proslijedio je Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv tri osobe uhapšene u policijskoj akciji pod nazivom Gibraltar, saznaje Klix.ba.
Ovom optužnicom višemilionske prevare stavljaju se na teret Nevenu Kulenoviću, direktoru marketinške agencije S.V.R.S.A, te Stipi Prliću (1958.) i Zoranu Bakuli (1964).

Protiv ostalih osumnjičenih u ovom slučaju, Belme Kulenović (1972.), Sanjina Kulenovića (1970.), također iz agencije S.V.R.S.A., zamjenice generalnog direktora Pinka BH Lajle Torlak (1978.), direktora Mreže Plus Darka Aleksića (1965.), te direktora agencije Mita Ejuba Kučuka (1973.) i vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića (1964.) istraga se nastavlja.

U optužnici se navodi da su, optuženi Stipe Prlić i Zoran Bakula kao članovi uprave JP HT .d.o.o Mostar svojim nezakonitim radnjama omogućili pravnoj osobi SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protuzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, pravnoj osobi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300,00 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM koja im je isplaćena na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tijekom istrage.

Uhapšeni pa pušteni na sloboduNjih se tereti za krivično djelo organizovanog kriminala, čime je navodno budžet BiH oštećen za višemilionske iznose.

Podsjetimo, devet navedenih osoba uhapšeno je 22. oktobra prošle godine pod sumnjom da su zloupotrijebili položaj ili ovlasti sklapanjem štetnih ugovora, utajili porez, prali novac i vršili nezakonite transakcije u višemilionskim iznosima.

Cijeli slučaj je vodila tužiteljica Dragica Glušac koja Sudu BiH nije uspjela predstaviti dovoljno dokaza, te su svi uhapšeni ubrzo pušteni na slobodu.

Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović
Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović


Međutim, Tužilaštvo BiH i tim tužilaca su u proteklim mjesecima intenzivno radili na ovom slučaju koji je rezultirao optužnicom.

U cijeli slučaj su uključeni i slovenski tužioci. Prema dokumentaciji slovenskih istražnih organa, kriminalne aktivnosti započete su 2007. godine, kada su Stipe Prlić i Zoran Bakula namjestili tendere za marketinške usluge agenciji S.V.R.S.A. čiji je vlasnik Neven Kulenović.

Prvi ugovor je bio vrijedan 1,5 miliona eura, dok je ugovor potpisan 2010. godine iznosio 4,5 miliona maraka. Nakon toga, posredstvom meksičkog državljnina Neven Kulenović osniva firmu 3 Media Limited na Gibraltaru na koju marketinške agencije i tv kuće iz Sarajeva prebacuju novac.

Offshore kompanije i sumnjivi ugovoriPrema sudskom rješenju Slovenije novac su na Gibraltar prebacivale sljedeće agencije: agencija S.V.R.S.A d.o.o. Sarajevo uplatila je 2.582.047 eura, Društvo Mreža plus d.o.o. Sarajevo uplatilo je ukupno 685.964 eura, Društvo Pink BH Company d.o.o. Sarajevo uplatilo je ukupno 669.340 eura, društvo Ujedinjeni mediji d.o.o. Sarajevo uplatilo je ukupno 768.701 eura, Društvo UFA Media Sarajevo uplatilo je 61.494 eura.

Kao što se vidi iz ovih podataka, na offshore kompaniju na Gibraltaru je nakon potpisivanja ugovora između HT Eroneta i agencije S.V.R.S.A prebačeno blizu pet miliona eura.

Ubrzo nakon toga novac je sa fantomske firme prebačen na privatne račune: Adis Kadrić iz Sarajeva primio je 25.000 eura, Nijaz Gracić iz Sarajeva je primio ukupno 51.900 eura, Stipe Prlić, direktor Eroneta, primio je 169.500 eura, Branko Kotarac, poduzetnik iz Zagreba, primio je ukupno 1.015.200 eura, Darko Aleksić, direktor Mreže plus, je primio 214.000 eura, Neven Kulenović, direktor agencije S.V.R.S.A primio je ukupno 541.597 eura, Edin Nuhić primio je ukupno 213.000 eura, Rusmir Nefić iz UFA Media 45.050 eura, Sanjin Kulenović 278.080 eura, Zoran Bakula iz Posušja primio je 225.390 eura.

Iz ovih činjenica, navode pravosudni organi Slovenije, vidi se put novčanih transakcija koje su po osnovu namještenih javnih konkursa između Eroneta i agencije S.V.R.S.A stizale na račun preduzeća 3 Media, a potom na račune Stipe Prlića, Zorana Bakule i ostalih uhapšenih u ovoj akciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: