{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slučaj Gibraltar: Sutra se Stipe Prlić i drugi pred Sudom BiH izjašnjavaju o krivnji

12.8.2015. u 10:27
7
17
Slučaj Gibraltar: Sutra se Stipe Prlić i drugi pred Sudom BiH izjašnjavaju o krivnji
7
Slučaj Gibraltar: Sutra se Stipe Prlić i drugi pred Sudom BiH izjašnjavaju o krivnji
Stipe Prlić prilikom njegovog hapšenja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stipe Prlić i drugi, uhapšeni u spektakularnoj policijskoj akciji Gibraltar zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivično djelo primanja i davanja dara i drugih oblika koristi, sutra će se pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji za djela koja im se stavljaju na teret.
Podsjećamo, Sud BiH potvrdio je 21. maja 2015. godine optužnicu koja optužene Prlića i Zorana Bakulu te Nevena Kulenovića tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona eura.

U optužnici se navodi da su optuženi Prlić i Bakula, kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar, svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist - Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM.

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru, čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na krivična djela koja se dovode u vezu s kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane s ovim preduzećem se nastavlja u saradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: