Crna hronika
7

Afera Gibraltar: Prlić, Bakula i Kulenović tvrde da nisu krivi za višemilionske pronevjere

Piše: E. F.
Stipe Prlić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović, uhapšeni u spektakularnoj policijskoj akciji Gibraltar zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i krivično djelo primanja i davanja dara i drugih oblika koristi, danas su pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine kazali da se ne osjećaju krivima za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Nakon izjašnjenja o krivnji u zakonski predviđenom roku uslijedit će i suđenje ovoj trojki kojoj se na teret stavlja zloupotreba položaja teška više od 3,8 miliona eura.

Naime, u optužnici se navodi da su optuženi Prlić i Bakula, kao članovi uprave JP HT d.o.o Mostar, svojim nezakonitim radnjama omogućili SV-RSA d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi u iznosu od 6.682.812,31 KM, firmi Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo nezakonitu imovinsku korist od 123.300 KM, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist - Stipe Prlić u iznosu od 331.513,18 KM, a Zoran Bakula u iznosu 386.256,86 KM.

Novac je isplaćen na njihove račune u Republici Austriji sa računa kompanije sa sjedištem u Gibraltaru, čiji je opunomoćenik Neven Kulenović.

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem blizu 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na krivična djela koja se dovode u vezu s kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu direktno povezane s ovim preduzećem se nastavlja u saradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.