{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afera "Energopetrol": Za šta Tužilaštvo KS tereti Nedžada Brankovića i ostale?

21.3.2014. u 16:35
47
53
Afera "Energopetrol": Za šta Tužilaštvo KS tereti Nedžada Brankovića i ostale?
47
Općinski sud u Sarajevu je danas potvrdio optužnicu u slučaju "Energopetrol" protiv devet osoba za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora, te nasavjestan rad u službi.
Optuženi su bivši federalni premijer Nedžad Branković, bivši direktor Energopetrola Namik Bušatlić, te Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta, koji su članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola.

U optužnici koju su novinari portala Klix.ba imali priliku vidjeti članovima Komisije se stavlja na teret da su od oktobra 2005. do 08.09.2006. godine, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću (preminuo), Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornom licu Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH.

Finansijski lizing umjesto dokapitalizacijeRiječ je o ugovoru kojim je Vlada FBiH faktički prodala svoj udio od 67 posto u kapitalu Društva Energopetrol konzorciju INA i MOL koji je time dobio mogućnost upravljanja društvom kao većinski vlasnik. Kupac je bio obavezan povećati kapital društva u iznosu od 60,19 miliona KM, no na kraju mu je omogućeno da uplatom tog novca plati dio cijene, dok je investiranje finansirao iz ostvarenih prihoda, odnosno iz tekućeg poslovanja Energopetrola.

"Prevedeno na drugi jezik, pri tom uzimajući da je kupac po uobičajenoj praksi morao uplatiti vlastita sredstva bez obaveze vraćanja i zaračunavanja kamata, onda ovo nije dokapitalizacija, već se radi o finansijskom lizingu, gdje je kupac kupio imovinu, te platio dio cijene (onih 60.195.000,00 KM), a ostatak koji se odnosi na investiranje radi proširenja materijalne osnove, finansira iz ostvarenih prihoda sa vlastitom zaradom preko zaračunavanja kamate, dajući vlastite zajmove i kamate, uz obračun kamata. Ovakav način je neuobičajen i samo društvo je moglo ovako isto postupiti i dati banci kao instrumente obezbjeđenja mjenice, kao što je dalo i Konzorciju ili čak zasnovati hipoteke na imovini", navodi se, između ostalog u optužnici.

Optuženi su, kako se navodi, znali da je to štetno za Energopetrol koji je po zaključenju ovog ugovora iskazivao enormne gubitke te je šteta po društvo zaključno sa 30. novembrom 2012. iznosila 32,9 miliona KM.

Namiku Bušatliću se stavlja na teret da je kao zastupnik Energopetrola sklopio ugovor štetan po firmu, dok se Nedžadu Brankoviću na teret stavlja da je kao službena osoba u Federaciji BiH propuštanjem dužnosti nadzora očito nesavjesno postupio u obavljanju dužnosti. U vezi s tim se navodi da je samim propuštanjem aktiviranja bankovnih garancija za mandata Brankovića nastupila šteta za Energopetrol i Vladu FBiH u iznosu 18,3 miliona KM.

Nedžad Branković nije spriječio štetu"Optuženi Nedžad Branković kao premijer FBiH nije preduzeo ključnu radnju u vrijeme svog mandata – angažovanje međunarodne revizorske kuće koja bi imala za cilj da izvrši kontrolu izvršenja ugovornih obaveza što bi dalje bio osnov za aktiviranje bankarskih garancija kao sredstva obezbjeđenja ugovornih obaveza. On je činio sve da svoju odgovornost kao premijera Vlade FBiH delegira na drugog, odnosno na Komisiju za praćenje izvršenja ugovornih obaveza formiranu pri Agenciji za privatizaciju FBiH, koja po tekstu ugovora nije bila ovlaštena da takav posao obavlja, kao ni Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva", navodi se u optužnici, te dodaje kako je Branković trošio dragocjeno vrijeme koje je potrebno za aktiviranje bankarskih garancija ne preduzimajući radnje na koje je kao premijer bio obavezan.

Navodi se i kako je bio upoznat sa sadržajem Ugovora, jer je u vrijeme njegovog potpisivanja bio ministar u Vladi FBiH, te da bez obzira na to nije poduzeo radnje koje je bio obavezan preduzeti i tako spriječiti nastupanje štete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: