Dosta raznih aktivnosti
187

SDA predstavila viziju BiH do 2043. godine: Sile koje osporavaju našu viziju će se umoriti, ali mi nećemo

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu je danas Stranka demokratske akcije (SDA) održala na kojem je predstavila viziju Bosne i Hercegovine do 2043. godine.

Nakon održane diskusije, član predsjedništva i izvršnog odbora SDA Nedžad Branković govorio je o tome o kakvoj je zapravo viziji riječ, šta ona obuhvata.

"Niko od nas nije izabrao zemlju u kojoj će se roditi, BiH je naša sudbina. Mi ne pravimo nikakvu novu viziju, ovo je samo pogled do 2043. kada će BiH napuniti 100 god moderne historije. Naša vizija je ona vizija koju je utemeljio Alija Izetbegović i ona je vrlo jasna i precizna. Mi želimo BiH slobodnu i prosperitetnu, da svi imaju jednaka prava i da uživamo u našim različitostima", kazao je Branković.

Naglasio je kako imaju za cilj i identifikovati sile koje osporavaju i usporavaju viziju te je dodao kako će se sile koje osporavaju njihovu viziju umoriti, ali da se oni neće umoriti.

Nedžad Branković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nedžad Branković (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ističe, također, i da je jedan od ciljeva u konačnici i evropska BiH.

"Evropska BiH je jedan od konačnih ciljeva. Do tada se mora učiniti niz aktivnosti jer tako jednostavne ciljeve u sebi podrazumijevaju dosta pojedinačnih pokreta, pojava, resursa i sl", pojašnjava Branković.

Osim toga, kazao je kako su osmišljena tri panela koja obuhvataju viziju BiH do 2043. godine. Prvi panel se tiče ustavno-pravne pozicije, pravne sigurnosti te odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta.

Drugi panel je vezan za stanovništvo, dok se treći panel odnosi na ekonomski sistem, energetsku neovisnost i infrastrukturnu integriranost.

Sedad Dedić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sedad Dedić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Član Glavnog odbora SDA Sedad Dedić naglasio je kako je ovo samo početak višemjesečnih aktivnosti koje će SDA provoditi u okviru konstruktivnog programa koji je dodatno i izazov političkim rivalima, kako bi se svi takmičili zarad jedne bolje Bosne i Hercegovine.

Dedić je također dodao je da te aktivnosti podrazumijevaju djelovanje u gotovo svim sferama i segmentima života, sistemskih izmjena i slično tome.