BiH
119

Aerodrom Sarajevo: Uspješno izvedena vježba spašavanja putnika i posade palog aviona

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vježba pod nazivom "Nesreća aviona u krugu Međunarodnog aerodroma Sarajevo" uspješno je održana jutros na Vatrogasnom poligonu Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Riječ je o simuliranju udesa aviona B737 sa 45 putnika i članova posade, koji se srušio na područje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, tačnije na lokalitet vatrogasnog poligona.

Akcije koje su poduzimane u skladu sa Planom mjera i postupaka u vanrednim situacijama podrazumijevale su angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Profesionalne vatrogasne brigade - Jedinica Aerodrom i Jedinica Stup, Policijskih snaga Kantona Sarajevo, Granične policije BiH - Jedinica JGP Aerodrom Sarajevo i Oružanih snaga BiH, tačnije Helikopterske jedinice.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je obavezan da ovakvu vježbu izvede svake dvije godine. Simulacija nesreće i cjelokupna vježba za cilj ima provjeru sposobnosti osoblja i operativnosti važećeg Plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama (Emergency Plan).

Štab akcije koji je pratio ovu vježbu ocijenio je uspješnom te pohvalio spremnost, koordinaciju i saradnju svih učesnika, koja se i ovoga puta pokazala na visokom nivou.