BiH
125

Uspješne dvije vježbe spašavanja skijaša GSS stanice Sarajevo na Bjelašnici

Klix.ba
Proteklog vikenda Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo na Bjelašnici je izvela dvije vježbe spašavanja na skijalištu.

Uz to su vršili i redovne dežure po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji zaključenom sa KJP ZOI 84.

"I pored planiranih aktivnosti i sitnih intervencija na skijaškim stazama dobijamo poziv za vrlo ozbiljnu povredu u rejonu staze 3 - Kolijevke gdje je posjetilac i skijaš zadobio vrlo ozbiljnu povredu koljena. Brzom akcijom ekipa u kratkom vremenskom periodu dolazi na mjesto nesreće, obezbjeđuje je, zbrinjava povrijeđenog i transportuje ga u Babin do u stacionar Hitne medicinske pomoći", navodi se u saopćenju GSS - stanica Sarajevo.

Vježbe su bile zamišljene sa scenarijima gdje se na uređenoj i neuređenoj stazi događa sudar dva skijaša sa teškim povredama glave, ruke i noge.

Prva vježba je izvedena tako da spasioci kandidatima demonstriraju tehnike spašavanja uz provjeru svojih vještina zbrinjavanja povreda i transporta na uređenom skijaškim stazama. Demonstracija i spuštanje povrijeđenog u podnožje planine uspješno izvedeno sa naglaskom da svi spasioci učestvuju u vožnji AKI čamca za spašavanje.

Druga vježba se dešavala u popodnevnim satima gdje su kandidati i sami ponavljali do sada usvojene tehnike medicinskog zbrinjavanja, a scenarij mjesta povrede je bio sa naglaskom na nepristupačni dio skijališta gdje su izradom tri štanda radili štafetno spuštanje AKI čamca do pristupačnijeg dijela skijališta odakle su pristupili standardnim tehnikama vožnje AKI čamca za spašavanje.

Na vježbama je učestvovalo 27 članova sa svom potrebnom opremom za pružanje prve medicinske pomoći i zbrinjavanje u zimskim uslovima te tehnička oprema vlasništvo GSS stanice Sarajevo.