BiH
1

Na sarajevskom aerodromu izvedena simulacija otmice aviona

FENA
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove sedmice prvi put izvedena je simulacija otmice aviona, a cilj ove vježbe je bio ocijeniti efikasnost plana mjera i postupaka u izvanrednim situacijama na aerodromu.

Simulacijom otmice aviona, provjerava se sistem rada, uvezanost i spremnost nadležnih domaćih i međunarodnih institucija da se nose s ovakvim situacijama, a ovu vježbu štab akcije ocijenio je uspješnom, te pohvalio spremnost, koordinaciju i suradnju svih sudionika.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković je izrazio nadu da do stvarne primjene ovakvih aktivnosti neće doći, ali i zadovoljstvo uspješnom vježbom, koja je pokazala da je aerodrom Sarajevo, kao i ostale nadležne sigurnosne agencije u potpunosti spreman odgovoriti situaciji.

Uz zaposlenike Međunarodnog aerodroma Sarajevo, u vježbi su sudjelovali i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, BHANSA-e, Službe za hitnu medicinsku pomoć i Vatrogasne službe aerodroma Sarajevo, saopćeno je iz Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom "Sarajevo".