BiH
28

Advokati: Nakon ubistva u Bihaću pitamo se ko je sljedeći, želimo isti status kao sudije i tužioci

Piše: I. P.
Advokatska komora FBiH predlaže da se status advokata izjednači sa sudijama, tužiocima i drugim radnicima pravosuđa, a kako bi dobili bolju zaštitu nakon nedavnog ubistva i napada na advokate.

S obzirom na ubistvo advokatice Jasmine Koričić i napad na kancelariju advokata Faruka Balijagića, Upravni odbor Advokatske komore FBiH pozvao na pokretanje inicijative kod Ministarstva pravde kako bi došlo do izmjena i dopuna Kaznenog zakona Federacije BiH i države BiH. Izmjene i vodile u pooštravanje kazni za napade na sudije, tužitelje i advokate.

Komora predlaže da se advokatima da status službene osobe. Naime, danas se advokatura definiše kao nezavisna profesionalna djelatnost, a prijedlog za izmjenu zakona uključuje promjenu statusa u službenu djelatnost.

"Sudske vlasti nema bez advokata, oni su dio pravosuđa ali kroz zakone nisu. Prema našim propisima status službenog lice imaju i novinari, a advokati nemaju. Možemo li bar po ovom pitanju svoj status izjednačiti sa statusom notara", piše u obrazloženju inicijative.

Također, Advokatska komora ističe da ubistvo advokata po sadašnjem Krivičnom zakonu nije isto što i ubistvo sudije ili tužioca koji su službene osobe. Ubice službenih osoba kažnjavaju se većim zatvorskim kaznama, pa se predlaže da se i u tom pogledu advokati izjednače sa drugim radnicima u pravosuđu.

U obrazloženju se naglašava da ni sudski policajac nije dužan brinuti o sigurnosti advokata pa se promjene predlažu i u tom smijeru.

"Kao advokat u Unsko-sanskom kantonu moram reći da su građani zgroženi i zabrinuti u vezi svega što se dogodilo u Bihaću. Zabrinutost i strah su još veći kada znamo da je Jasmina Koričić bila pravi profesionalac u svom poslu te čestit i iskren čovjek. Pa se svi pitamo ko je sljedeći na redu imajući u vidu da su se napadi dešavali dešavali i ranije", rekao je Omer Abdagić iz Regionalne advokatske komore Bihać dodavši da iskreno očekuje da će MUP USK otkriti počinioca i privesti ga licu pravde.

Branko Marić, predsjednik Advokatske komore Federacije BiH jučer je na sastanku Upravnog odbora kazao kako ne posjeduje informacije o tome da je ubijena Jasmina Koričić radila na bilo čemu osjetljivom.

"Da postoji motiv i da ne postoji, suština je postavljena bomba na vrata pored ulice kojom prolaze djeca. To je terorizam!", rekao je Marić.