{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokati: Nakon ubistva u Bihaću pitamo se ko je sljedeći, želimo isti status kao sudije i tužioci

19.2.2015. u 20:33
28
45
Advokati: Nakon ubistva u Bihaću pitamo se ko je sljedeći, želimo isti status kao sudije i tužioci
28
Advokati: Nakon ubistva u Bihaću pitamo se ko je sljedeći, želimo isti status kao sudije i tužioci
Advokatska komora FBiH predlaže da se status advokata izjednači sa sudijama, tužiocima i drugim radnicima pravosuđa, a kako bi dobili bolju zaštitu nakon nedavnog ubistva i napada na advokate.
S obzirom na ubistvo advokatice Jasmine Koričić i napad na kancelariju advokata Faruka Balijagića, Upravni odbor Advokatske komore FBiH pozvao na pokretanje inicijative kod Ministarstva pravde kako bi došlo do izmjena i dopuna Kaznenog zakona Federacije BiH i države BiH. Izmjene i vodile u pooštravanje kazni za napade na sudije, tužitelje i advokate.

Komora predlaže da se advokatima da status službene osobe. Naime, danas se advokatura definiše kao nezavisna profesionalna djelatnost, a prijedlog za izmjenu zakona uključuje promjenu statusa u službenu djelatnost.

"Sudske vlasti nema bez advokata, oni su dio pravosuđa ali kroz zakone nisu. Prema našim propisima status službenog lice imaju i novinari, a advokati nemaju. Možemo li bar po ovom pitanju svoj status izjednačiti sa statusom notara", piše u obrazloženju inicijative.

Također, Advokatska komora ističe da ubistvo advokata po sadašnjem Krivičnom zakonu nije isto što i ubistvo sudije ili tužioca koji su službene osobe. Ubice službenih osoba kažnjavaju se većim zatvorskim kaznama, pa se predlaže da se i u tom pogledu advokati izjednače sa drugim radnicima u pravosuđu.

U obrazloženju se naglašava da ni sudski policajac nije dužan brinuti o sigurnosti advokata pa se promjene predlažu i u tom smijeru.

"Kao advokat u Unsko-sanskom kantonu moram reći da su građani zgroženi i zabrinuti u vezi svega što se dogodilo u Bihaću. Zabrinutost i strah su još veći kada znamo da je Jasmina Koričić bila pravi profesionalac u svom poslu te čestit i iskren čovjek. Pa se svi pitamo ko je sljedeći na redu imajući u vidu da su se napadi dešavali dešavali i ranije", rekao je Omer Abdagić iz Regionalne advokatske komore Bihać dodavši da iskreno očekuje da će MUP USK otkriti počinioca i privesti ga licu pravde.

Branko Marić, predsjednik Advokatske komore Federacije BiH jučer je na sastanku Upravnog odbora kazao kako ne posjeduje informacije o tome da je ubijena Jasmina Koričić radila na bilo čemu osjetljivom.

"Da postoji motiv i da ne postoji, suština je postavljena bomba na vrata pored ulice kojom prolaze djeca. To je terorizam!", rekao je Marić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: