Odbacio Vukčevićeve tvrdnje
0

Advokat potvrdio da protiv Murata Šabanovića postoji Interpolova potjernica

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sarajevski advokat Damir Alagić, branitelj ratnog komandanta Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine i organizatora otpora Murata Šabanovića odbacio je tvrdnje tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića kako ne postoji Interpolova difuzna potjernica za njegovim klijentom, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

"Potjernica postoji i to su nedvosmisleno potvrdili organi države BiH, uključujući i Direkciju za policijsku koordinaciju BiH. Ovdje se svjesno pravi manipulacija od strane države Srbije, jer Šabanovića sada ne traže za ratne zločine već za navodni terorizam. U svakom slučaju, potjernica, na žalost, postoji i ona je na snazi. Očito je ovo nova strategija Srbije da bh. građani vjeruju kako ih ne traže za ratne zločine, a onda ih Srbija ili neka druga država iznenada uhapsi pod optužbama da su dogovorni za neko drugo djelo. Da Srbija ponovo hapsi bh. građane najbolje potvrđuje slučaj Samira Honde, koji je sada u zatvoru u Srbiji", kazao je Alagić za agenciju Anadolija .

Vukčević je za RSE rekao da u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ne postoji optužnica protiv ratnog komandanta Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike BiH Murata Šabanovića.

“Meni nije poznato. U Tužilaštvu za ratne zločine ne postoji takva optužnica“, rekao je Vukčević. Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić potvrdili su za agenciju Anadolija da je za njim i za još oko 150 državljana BiH, Srbija raspisala Interpolove potjernice.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od Tužilaštva za ratne zločine Srbije tražilo da im, na osnovu Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, dostave kopije dokaza u predmetu protiv državljanina BiH Samira Honde.

Tužilaštvo BiH je, u cilju efikasnijeg sprovođenja Protokola, tražilo i spisak državljana BiH za kojima su organi Srbije raspisali potjernice, a koji se sumnjiče za krivična djela počinjena na teritoriji BiH.