BiH
2

Postoji srbijanska potjernica za Muratom Šabanovićem

Anadolija
Murat Šabanović (Foto: Anadolija)
Murat Šabanović (Foto: Anadolija)
Mirela Znaor, šefica Kabineta direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije raspisalo međunarodnu difuznu potjernicu za Muratom Šabanovićem.

Šabanović je ratni komandant Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike BiH i jedan od organizatora otpora u BiH, kojeg bosanskohercegovačka i javnost bivše Jugoslavije pamte po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine putem TV ekrana generalu Jugoslavenske narodne armije (JNA) Milutinu Kukanjcu prijetio da će dići uzrak branu na Drini i da će ''poplaviti sve do Beograda''.

Kako je potvrdila Znaor, potjernica je raspisana radi gonjenja za krivično djelo terorizma.

''S obzirom da je gospodin Šabanović državljanin BiH, međunarodna difuzna tjeralica je van snage na području BiH'', rekla je Znaor za agenciju Anadolija.

Ona nije mogla precizirati za koje konkretno djelo Srbija tereti Znaor.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako je kazano novinarima agencije Srna, za sada nemaju potvrdu informacije da je za ratnim komandantom 2. bataljona Prve podrinjske brigade Armije BiH Muratom Šabanovićem iz Višegrada raspisana Interpolova potjernica.

Agencija Anadolija danas je objavila ekskluzivnu informaciju da je MUP Srbije raspisao potjernicu protiv Šabanovića. Šabanović i njegov advokat Damir Alagić potvrdili su da su iz više izvora dobili potvrdu da je raspisana spomenuta Interpolova difuzna potjernica.