{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Murat Šabanović traži zaštitu države

A
25.3.2013. u 12:57
43
16
Murat Šabanović traži zaštitu države
43
Murat Šabanović traži zaštitu države
Murat Šabanović i advokat Damir Alagić (Foto: Anadolija)
Ratni komandant Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Murat Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić upozorili su danas bh. javnost da potjernica za Šabanovićem vjerovatno nije jedina i da je, prema njihovim saznanjima, Srbija raspisala oko 150 Interpolovih difuznih potjernica za građanima Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.
Srbija je za Šabanovićem raspisala potjernicu za krivično djelo terorizma, što su u petak potvrdile i bh. institucije. Šabanovića bosanskohercegovačka i javnost bivše Jugoslavije pamte po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine putem TV ekrana generalu Jugoslavenske narodne armije (JNA) Milutinu Kukanjcu prijetio da će dići uzrak branu na Drini i da će "poplaviti sve do Beograda".

"Dobio sam informaciju da postoji 150 difuznih potjernica i da sam među njima i ja. Informaciju sam dobio od prijatelja iz Hrvatske, a ne iz države koju sam ja branio. Provjerio sam informaciju u vezi s mojim statusom i otkrio da, zaista, postoji potjernica. Niko me od bh. organa o tome nije obavijestio. Zato nema razloga da sumnjam i u postojanje ovih 150 potjernica. Čuo sam da sam ja sigurno na listi, a rečeno mi je da ima i 30 Hrvata. Hrvatska je obavijestila o tome svoje građane koji imaju dvojno državljanstvo. Bošnjaci, nažalost, o tome nisu obaviješteni'', kazao je Šabanović u izjavi za agenciju Anadolija.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini Himzo Selimović potvrdio je da "u ovom momentu nema drugih potjernica za državljanima BiH od Interpola".

Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić u to, međutim, ne vjeruju.

Alagić podsjeća da je jedan bh. državljanin već uhapšen. Riječ je o Samiru Hondi, koji je uhapšen 20. marta ove godine na graničnom prelazu Badovinci između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina u logoru Čelebići u općini Konjic.

"Iako naši govore da nema potjernica, mislim da su informacije koje mi imamo o većem broju potjernica za bh. građane, sasvim tačne. Gledajte, bh. organi, iako su znali za potjernice, ni Murata Šabanovića o tome nisu obavijestili. Potjernice sigurno postoje, i to za veliki broj ljudi. Šabanovićeva potjernica je potvrđena, a i druge će biti ili će uskoro stići. Pravosuđe BiH mora iznijeti stav u zaštitu građana BiH shodno Ustavu BiH, a posebno sagledavajući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i pravu na pravično suđenje. Konvencije su sastavni dio Ustava. Državljani BiH trebaju imati ustavno-pravnu zaštitu unutar svoje države. Oni to sada nemaju", tvrdi Alagić.Da je situacija ozbiljna potvrđuje i činjenica je Tužilaštvo BiH 22. marta, nekoliko sati nakon što je agencija Anadolija prenijela informaciju o srbijanskoj potjernici za Šabanovićem, zatražilo od Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije "dostavu spiska osoba, državljana BiH, za kojima su organi Srbije raspisali potjernice, a koji su osumnjičeni za predmetna krivična djela počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine".
Također, zatražili su i kopije dokaza u predmetu protiv državljanina BiH Samira Honde.

Tužilaštvo BiH se poziva na Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

Međutim, advokat Alagić upozorava kako su primijetili da Srbija pravi određeni zaokret u sličnim slučajevima, te, umjesto za ratne zločine, bh. građane sada tereti za razna djela, uključujući i terorizam.

"Nakon što su u slučaju Dobrovoljačka skinute potjernice Interpola, sada se oni u Srbiji igraju prava pa mijenjaju kvalifikacije, sa ratnih zločina, na naprimjer, terorizam.
Mislim da se to desilo i u drugim slučajevima", smatra Alagić.

Alagić je istakao kako je njegov branjenik Murat Šabanović spreman da da
iskaz u BiH pred bilo kojim organom. Najavio je da će od institucija tražiti da se navedeni predmet prepusti BiH.

Šabanović je u razgovoru za agenciju Anadolija još jednom poručio kako "živ neće u Srbiju".

"Moram biti pošten. Strah me je da neko bez veze ne nastrada. Kad bih znao da će me neko odvesti u Srbiju, izvršio bih suicid. Ne bih to dozvolio, branio bih se... U međuvremenu me hvata panika da ne nastrada neki naš dobronamjerni policajac koji će reći: 'Murate, pođi sa nama'. Gledajte, puno je agencija, policijskih tijela koje nisu pod kontrolom države BiH, a primaju novac od države. Zato me je strah. Tražim, dakle, da me institucije države zaštite kao i sve ostale građane BiH koji su branili državu BiH, njen suverenitet i integritet. Osjećam se kao medvjed koji je osuđen na odstrel i sada hoda lovištem", izjavio je Šabanović.

Ponovio je kako ne bježi od suđenja, ali želi da mu se sudi u BiH. Potjernica iz Srbije, tvrdi, nanijela mu je veliku štetu, posebno zbog njegove djece koja žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i "nije im jednostavno što je njihov otac na Interpolovoj listi zbog terorizma".

Advokat Damir Alagić potvrdio je za AA da su sinoć oko 23 sata dvije nepoznate osobe pokušale upasti u njegov ured u Sarajevu, ali ih je on iznenadio i spriječio, jer je u tom trenutku slučajno radio na jednom predmetu. Alagić pokušaj upada dovodi u vezu sa slučajem Šabanović, te zahvaljuje sarajevskoj policiji na brzoj intervenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: