{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokat Mettraux za Klix.ba: Jasno da je vježba nad Orićem rezultat političkih tenzija u Srbiji

19.6.2015. u 12:02
27
77
Advokat Mettraux za Klix.ba: Jasno da je vježba nad Orićem rezultat političkih tenzija u Srbiji
27
Advokat Mettraux za Klix.ba: Jasno da je vježba nad Orićem rezultat političkih tenzija u Srbiji
Guenael Mettraux
Guenael Mettraux, advokat Nasera Orića koji je 10. juna uhapšen u Švicarskoj, kazao je danas za Klix.ba da su poduzete sve mjere kako ratni komandant Srebrenice ne bi bio izručen Srbiji. Kako je istakao, više informacija o ovome slučaju za sada ne može kazati, a sa ciljem zaštite Orićevih interesa.
"No, sada u ovoj fazi već je jasno da je ova vježba nad Orićem zapravo rezultat internih političkih tenzija u Srbiji", kazao je on.

Vasvija Vidović u razgovoru za Klix.ba kazala je da je zabrinuta zbog ponašanja švicarskih vlasti u ovome slučaju nisu imali nikakav pravno valjan osnov za Orićevo hapšenje.

Nisu tačne tvrdnje VukčevićaTakođer je istakla kako nije tačna tvrdnja tužitelja za ratne zločine u Srbiji Vladimira Vukčevića da predmet Orić ne može ustupljen Tužilaštvu BiH jer porodice žrtava nisu dale saglasnost.

"Ne treba biti pravni ekspert da biste shvatili šta piše u sporazumu koji je sklopljen između Srbije i BiH. Dakle, u tom sporazumu jasno stoji da se porodice žrtava mogu usprotiviti slanju svojih iskaza u drugu zemlju, a ne cijelog predmeta. Vukčević očigledno ne zna o čemu govori", kazala je Vidović.

Ona je pojasnila i da je njen klijent uhapšen bez ikakvog osnova i da je to ono što nju zabrinjava.

Vidović: Ovo je beskrajno zamajavanje"Nakon što je priveden stigli su neki novi dokumenti iz Srbije koji navodno Orića terete za ratne zločine u Zalazju. A već svi znaju da je on oslobođen svih optužbi pa i onih koji su se ticali Zalazja koji se čak nisu ni našli u procesu koji je protiv njega vođen u Hagu", kazala je Vidovićeva.

Istakla je da se stvari ne mogu raditi na takav način i da ukoliko hapsite nekoga za to morate imati validan razlog.

"Ovo je samo jedno beskrajno zamajavanje", kazala je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: