Lista CNN-a
1

Adis Medunjanin na listi najopasnijih svjetskih terorista

SRNA
Adis Medunjanin
Adis Medunjanin
Državljanin BiH Adis Medunjanin svrstan je na deveto mjesto među deset najopasnijih terorista u svijetu u 2012. godini, na listi koju je sačinio američki CNN.

Medunjanin je 16. novembra prošle godine osuđen u SAD na kaznu doživotnog zatvora kao operativac Al Kaide koji je po naređenju pakistanskih militantnih lidera planirao teroristički napad na podzemnu željeznicu u New Yorku.

On je bio član terorističke grupe koju je predvodio Nadžibulah Zazija, a vlasti su ga zaustavile samo nekoliko dana prije ostvarenja namjere, podsjeća CNN.

Na prvom mjestu liste najopasnijih terorista u prošloj godini je zamjenik komandanta Al Kaide Abu Jahja al Libi. On je bio jedan od najutjecajnijih članova Al Kaide u operacijama protiv zapadnih zemalja, a ubijen je u junu u Pakistanu.

Na drugom mjestu je utjecajni Al Kaidin operativac na Arabijskom poluostrvu Fahd Mohamed Ahmed al Kuso, koji je učestvovao u ubistvu 17 američkih mornara 2000. godine. On je ubijen u maju u Jemenu.

Na trećem mjestu našao se Badr Mansor, koordinator između talibana i Al Kaide, koji je ubijen u februaru u Pakistanu.

Među najopasnije teroriste u svijetu svrstani su i komandant talibana u Afganistanu Badrudin Hakani, emir islamskog pokreta Uzbekistana Abu Usman Adil i drugi po rangu pripadnik Al Kaide u Avganistanu Sakr al Tarifi.

Na listi najopasnijih terorista je i član komande Al Kkaidine grupe Džema islamija u jugoistočnoj Aziji Zulfikli bin Hir, viši Al Kaidin spoljni saradnik Aslam Avan, koji je ubijen u Pakistanu, te utjecajni član i vjerski službenik Al Kaide šeik Kalid bin Abdel Rehman, koji je ubijen u decembru u Pakistanu.

Vezani članci