Desetogodišnje istraživanje
0

Smanjen broj terorističkih napada, Al-Kaida znatno oslabljena

Klix.ba
Rezultati istraživanja o međunarodnom terorizmu pokazuju da je nakon 2007. godine zaustavljeno povećanje broja terorističkih napada.

Prema Globalnom terorističkom indeksu, koji je sastavio Institut za ekonomiju i mir, broj napada je konstantno rastao od 2002. do 2007. godine. Prema ovom indeksu, više od trećine žrtava terorističkih napada su Iračani.

Ovim indeksom je upoređeno 158 zemalja tokom posljednjih deset godina. Najveći rast broja terorističkih napada je zabilježen između 2005. i 2007. godine zbog dešavanja u Iraku. Prema ovom izvještaju, od 2002. do 2009. godine u Pakistanu se desilo 12 posto ukupnog broja terorističkih napada, u Indiji 11 posto, a u Afganistanu 10 posto. Veliki broj ovakvih napada se desio i na Tajlandu, Filipinima i Rusiji.

"Ukupni globalni trend pokazuje da ima mjesta za optimizam jer je zaustavljen nevjerovatan porast broja terorističkih napada zabilježen između 2003. i 2007. godine. Međutim, sve gora situacija u Siriji i mogući budući konflikti na Srednjem istoku bi mogli promijeniti tu situaciju", stoji u izvještaju.

Sjeverna Amerika ima najmanji rizik od terorističkih napada, a slijede je Zapadna Evropa i Latinska Amerika. Između 2002. i 2011. godine samo u 31 zemlji se nije desio nijedan teroristički napad.

Istraživanje pokazuje i da je Al-Kaida znatno oslabljena te da je u 2011. godini bila odgovorna za samo jedan od 4.564 napada.

Ovaj indeks definiše terorizam kao prijetnju ili stvarno korištenje sile ili nasilja neke nevladine organizacije u cilju postizanja političkih, ekonomskih, religijskih ili socijalnih ciljeva kroz strah ili iznudu.