Planiranje terorističkog napada u NY
0

Adis Medunjanin osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu u SAD-u

SRNA
Adis Medunjanin
Adis Medunjanin
Američki državljanin porijeklom iz BiH Adis Medunjanin (28) osuđen je danas pred sudom u Brooklyn na doživotnu robiju zbog njegove uloge u planiranju terorističkog napada na metro u New Yorku.

Medunjanin je proglašen krivim ranije ove godine da je planirao da upotrebi naoružanje za masovno uništenje, pokušaj izvršenja terorističkog akta i druge optužbe povezane sa terorizmom.

Tokom suđenja, advokati odbrane su priznali da je Medunjanin želio da se bori za talibane, ali su insistirali da se on nikada nije saglasio da širi smrt i razaranje u gradu u kojem živi i njegova porodica, javio je Reuters.

Američko tužilaštvo saopštilo je da su Medunjanin i ostala dvojica optuženih Najibullah Zazi i Zarein Ahmedzay obučavani u kampu Al -Kaide, gdje je od njih zatraženo da izvedu samoubilački napad u SAD.

Zazi i Ahmedzay priznali su krivicu i svjedočili su protiv Medunjanina tokom procesa. Zaziju će kazna biti izrečena 14. decembra, a Ahmedzayju 10. maja iduće godine.

Porota saveznog suda proglasila je 2. maja ove godine Medunjanina krivim za pokušaj aktiviranja bombi u sistemu podzemne željeznice u New Yorku 2009. godine u ime Al-Kaide.

Porota ga je proglasila krivim prema devet tačaka za terorizam, uključujući planiranje ubistava američkih vojnika u Afganistanu i udruživanje sa Al-Kaidom.

Među ostalim metama napada, koje su razmatrali Medunjanin i ostali, jesu berza u New Yorku, željeznička stanica Grand Central i Times Square.

Zazi, za kojeg se vjeruje da je glavni planer, rekao je poroti da je nabavio sredstva za proizvodnju bombi.

"Ukoliko je napad usmjeren protiv SAD, onda je moralan", rekao je Zazi.

Prema njegovim riječima, grupu je obučavala Al-Kaida u Pakistanu 2008. i 2009. godine i da se potom vratila u SAD sa instrukcijama za napad.

Američke vlasti smatraju ovaj plan za napad najozbiljnijim pokušajem Al-Kaide da atakuje na američko tlo nakon terorističkih napada u septembru 2001. godine