BiH
304

ACIPS: SDS i Bakir Hadžiomerović sa najviše konkretnih izjava u predizbornoj kampanji

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prema istraživanjima nevladine organizacije Asocijacija alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), najveći broj konkretnih izjava u predizbornoj kampanji za opće izbore 2014. godine ima Srpska demokratska stranka (SDS) i kandidat Socijaldemokratske partije (SDPBiH) za člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović.

"Kroz odabrane medije pratili smo sve zvanične političke izjave odabranih subjekata. Na osnovu identificiranih tematskih oblasti izjave smo dijelili na relevantne i nerelevantne, a relevantne izjave smo potom dijelili na konkretne i nekonkretne", kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predstavnik ACIPS-a Erol Mujanović.

Predstavnica ACIPS-a Medina Mujić kazala je da ukupan broj obrađenih izjava za 13 stranaka od 12. do 26. septembra iznosi 719.

"Što se tiče političkih stranka, najveći broj konkretnih izjava ima SDS i to 33 posto od ukupnog broja izjava", kazala je.

Istakla je da SDS od ukupno 120 ima 57 relevantnih izjava, dok SDP ima 51 relevantnu izjavu od ukupno 102.

Predstavnica ACIPS-a Lajla Zaimović-Kurtović kazala je da ukupan broj obrađenih izjava svih deset praćenih kandidata za člana Predsjedništva iznosi 307.

"Od ovog broja, njih 123 su identificirane kao relevantne. Od ukupnog broja svojih izjava, po 23 relevantne izjave imaju Martin Raguž (HDZ 1990) od 32, zatim Bakir Izetbegović (SDA) od 37, po čemu prednjače među ostalim kandidatima", kazala je.

Naglasila je da je kandidat za Predsjedništvo BiH s najvećim brojem konkretnih izjava Bakir Hadžiomerović (SDP) s konkretnošću od 100 posto, odnosno šest od ukupno šest izjava.

Obrađivane tematske oblasti su ekonomija i održivi razvoj, korupcija, ustavne promjene, EU integracije, reforma tržišta rada i zapošljavanje, obrazovanje i mladi, socijalna i zdravstvena, politika i infrastruktura i zaštita okoliša.

Mediji pomoću kojih su se pratile izjave političkih kandidata su Dnevni avaz, Dnevni list, Euro blic, Nezavisne novine, Oslobođenje, Večernji list, BHT 1, BN Televizija, FACE TV, FTV, RTRS, TV1, Klix.ba, Bljesak.info, Banjaluka.live, SRNA i FENA.