{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ACIPS: Malo konkretnih izjava, najviše antikampanje

S
SRNA
9.10.2014. u 13:17
0
1
ACIPS: Malo konkretnih izjava, najviše antikampanje
0
ACIPS: Malo konkretnih izjava, najviše antikampanje
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovogodišnja predizborna kampanja protekla je relativno mirno, ali su evidentirani primjeri antikampanje, govora mržnje i nacionalističkih poruka, pokazuje monitoring kampanje za opšte izbore u BiH, koji je realizovao tim Asocijacije Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).
Članica istraživačkog tima ACIPS-a Medina Mujić saoštila je novinarima u Sarajevu da je od 12. septembra do 7. oktobra monitoringom praćeno 13 stranaka i 10 kandidata za člana Predsjedništva BiH, i to analizom njihovih izjava o devet tematskih oblasti datih za šest TV-stanica, tri portala i dvije novinske agencije u BiH.

Članica istraživačkog tima Lajla Zaimović Kurtović navela je da su predsjednički kandidati od 526 obrađenih izjava imali 50 konkretnih, 177 nekonkretnih i 299 nerelevantnih izjava.

Treći član tima Erol Mujanović istakao je da su stranke najviše izjava u ovim medijima dali o temi ekonomija i održivi razvoj, pri čemu je evidentirano 179 od 1.230 obrađenih izjava.

O temi reforma tržišta rada i zapošljavanja, dodao je on, bila je 81 relevantna izjava, a o EU integracijama najmanje, tek 41.

Što se tiče predsjedničkih kandidata, od 526 obrađenih izjava oni su 55 izjava posvetili ustavnim promjenama, 44 ekonomskim temama, 31 EU integracijama, zapošljavanju 26, a najmanje, samo sedam, socijalnoj i zdravstvenoj politici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: