BiH
21

ACIPS izdao priručnik za građane o popisu stanovništva

Piše: E. G.
Erol Mujanović i Anes Makul (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Erol Mujanović i Anes Makul (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) je, u svrhu što potpunijeg informiranja građana, pred predstojeći popis stanovništva odštampala publikaciju "Svrha popisa stanovništva: Priručnik za građanke i građane", koja će biti dostupna na njihovoj internet stranici, a veći broj priručnika će biti podijeljen građanima širom BiH.

U priručniku se mogu naći informacije o pravima i obavezama građana BiH i popisivača te o zaštiti ličnih podataka i o svrsi samog popisa, važnosti podataka za buduće planiranje razvoja BiH i slično.

"Proteklih mjeseci u javnosti su se uglavnom potencirala tri pitanja koja se odnose na etno-nacionalnu pripadnost, religiju i jezik, a manje pažnje je posvećeno ostalim pitanjima, koja su ustvari bitna. Svrha popisa je da se ekonomija može dalje planirati, da se može planirati raspodjela sredstava iz IPA fondova, kao i korištenje podataka u statističke i naučne svrhe", kazao je Anes Makul, direktor ACIPS-a.

Namjera, kažu autori, je bila građanima približiti koja je ustvari svrha postavljanja određenih pitanja i za šta će dobiveni podaci služiti.

"Kvalitet odgovora je bitan da bismo imali što kvalitetnije informacije kojima ćemo poslije popisa raspolagati i na osnovu kojih ćemo planirati. Do sada smo milione trošili na projekte, gdje nije bilo preciznih podataka, a nakon popisa će se moći kvalitetnije djelovati i trošiti novčana sredstva. Imat ćemo uvid u obrazovanje stanovništva, tržište rada i slično", kazao je Erol Mujanović, jedan od autora publikacije.

Na osnovu podataka dobivenih na popisu moći će se sagledati tržište rada, planiranje školovanja deficitarnog kadra, a na kraju krajeva, vidjet ćemo i kakav je kvaliteta života u BiH, počevši od samih uvjeta u domaćinstvima. Popis će dati i precizne podatke o poljoprivredi te će stoga biti moguće i realnije planirati i davati podsticaje, istaknuli su autori publikacije.

U ACIPS-u kažu da dodatne informacije nikada nisu suvišne, pa tako ni ova publikacija, bez obzira na aktivnosti državnih institucija, koje daju ili ne daju adekvatna objašnjenja građanima.

"Smatramo da nije bilo dovoljno detaljnog objašnjenja u stvarima na koje smo se mi fokusirali, nije dovoljno u javnosti objašnjena svrha postavljanja određenih pitanja i važnost dobivanja tačnih odgovora. Ovo je ustvari pomoć državnim institucijama, a mi smo i ranije štampali publikacije vezane za popis", kazao je Makul.

Ovu publikaciju ćete moći pronaći na stranici ACIPS-a danas tokom dana, a bit će i podijeljena širom BiH.