Otkrio karte
34

Vučić u strahu: Ako kažem lični stav o Rusiji i Ukrajini moglo bi biti posljedica po Srbiju

M. G.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insinuirao je večeras uoči gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji da se njegov lični stav o agresiji Rusije na Ukrajinu razlikuje od službenog stava države Srbije.

Vučić je na početku upitan za lični odnos prema napadu Rusije na Ukrajinu.

"Ako bi govorio s ličnom konotacijom, moglo bi biti posljedica po Srbiju, tako da na to ne mogu odgovoriti", rekao je predsjednik Srbije.

U nastavku je rekao da je on prvi Srbin koji je dobio ruski orden nakon više od stoljeća.

"Ja sam prvi nakon Nikole Pašića dobio orden Aleksandra Nevskog. Moja kćerka je išla u rusku školu. Ona savršeno govori ruski. Mi ostali razumijemo taj politički jezik dovoljno dobro.Sve to nas užasno pogađa. Moram posebno voditi računa o Srbiji. Ja sam predsjednik Srbije", kazao je Vučić.

Dodao je da je Rusija uvijek podržavala teritorijalni integritet Srbije od 2001. godine, ali da ne treba zaboraviti da su Rusi 1990-ih zabranili letove Srbiji.

"Ali to je bilo drugo vrijeme. Naša je dužnost djelovati u skladu s međunarodnim javnim pravom i poštivati ​​načela. Tako smo ušli u red malog broja zemalja koje se time mogu pohvaliti. To nas skupo košta, ali moramo svakodnevno donositi odluke i boriti se za građane Srbije", rekao je on.

Dodao je da je činjenica je da je izgubio dio glasova na izborima jer je govorio o stvarima "koje su loše".

"Da nisam, možda bismo išli i do 65 posto. Ni ja večeras ne mogu pričati ljudima bajke, bit će dobre vijesti, a onda možemo o problemima", rekao je Vučić u gostovanju na televiziji Pink.

Podsjećamo, nedavno je Rusija izbačena iz Vijeća za ljudska prava UN-a, a ambasador Srbije je glasao "za". Ova odluka Aleksandra Vučića izazvala je oštre osude u Rusiji, ali i u samoj Srbiji.