BiH
118

17 osoba steklo zvanje pružatelja podrške osobama s intelektualnim teškoćama

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je u ponedjeljak obilježen završetak projekta osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama, u sklopu kojeg je 17 korisnika prošlo praktičnu obuku i steklo stručno zvanje njegovatelja i pružatelja profesionalne podrške.

Ovaj projekt proveli su Socijalno-edukativni centar i Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, uz finansijsku podršku njemačke organizacije DVV International.

Po riječima direktora Socijalno-edukativnog centra Igora Lukende, polaznici su prošli obuku od 500 sati u kojoj je naglasak bio na praktičnom radu.

"Cilj nam je u BiH stvoriti tzv. socijalna zanimanja, odnosno obučiti profesionalne pomagače koji će prije svega rasteretiti obitelji koje danas nose najveći teret skrbi o osobama s posebnim potrebama", kazao je Lukenda.

Po njegovim riječima, polaznici obuke osposobljeni su za pružanje pomoći osobama s posebnim potrebama u svakodnevnom životu, od oblačenja, preko hranjena, do igre, a posebno je značajno što je ova vrsta obuke prepoznata u Zavodu za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pa će polaznicima obuke u radne knjižice biti upisano zanimanje njegovatelja i pružatelja pomoći.

"Prije dva mjeseca u Banjoj Luci provedena je ista obuka i od 19 polaznika, njih pola je odmah dobilo posao, što znači da potreba za ovim zanimanjem postoji", dodao je Lukenda.

Jedna od polaznica obuke Danijela Kegelj izrazila je zadovoljstvo provedenim projektom, istaknuvši kako je obuka provedena na najvišoj mogućoj razini.

"S pozicije profesionalnog iskustva, ali i osobnog iskustva kao roditelja djeteta s posebnim potrebama, mogu reći da je ova obuka jedna od rijetkih koje je obuhvatila sve aspekte i načela priču o tome da osobe koje pomažu osobama s poteškoćama u razvoju uistinu moraju biti kvalitetno educirane, i to educirane kroz aspekt defektologije, sociologije, prava i kroz razne druge pristupe", kazala je Kegelj.