BiH
76

Četiri godine uspješnog rada edukativnog centra NVO Svjetlo

FENA
Nevladina organizacija altruista Svjetlo iz Sarajeva obilježila je danas četiri godine djelovanja Edukativnog centra za socijalno uključivanje "S…" i tim povodom dodijelila certifikate polaznicima programa "Škola računara", koji je realiziran uz pomoć Općine Stari Grad.
Foto: FENA
Foto: FENA

U okviru programa "Škola računara" održano je 48 radionica za dvije grupe polaznika koji su prošli edukaciju iz osnova informatike, naučili kreirati internet stranice, te spoznali važnost zaštite podataka.

Taj program realiziran je u okviru projekta nazvanog "Koraci znanja, putevi socijalne uključenosti", koji je sufinansirala Općina Stari Grad u iznosu od oko 7.700 KM, a cilj je da mladi umanjenih sposobnosti kroz interaktivne i edukativne radionice steknu znanja i vještine te postignu bolju socijalnu uključenost.

Foto: FENA
Foto: FENA

Pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Amina Deljković precizirala je da je NVO Svjetlo prošlo na javnom pozivu koji Općina Stari Grad redovno objavljuje za nevladine organizacije i njihove značajne projekte, kao jedna od rijetkih organizacija koja je zadovoljila njihove visoke kriterije.

"Već duže sarađujemo s NVO Svjetlo i podržavamo ih na razne načine, jer smatramo da kvalitetno rade, ranjiva grupa ljudi o kojima brinu aktivna je u društvu, a i sudionici su dešavanja iz raznih oblasti. Oni su dokaz da ti ljudi, iako umanjenih sposobnosti, mogu mnogo toga uz kvalitetnu podršku", kazala je.

Foto: FENA
Foto: FENA

Istaknula je da je NVO Svjetlo ispunilo ono što se od njih očekivalo i najavila nastavak saradnje.

Predsjednik NVO Svjetlo Haris Čaušević precizirao je da Općina Stari Grad redovno sufinansira aktivnosti NVO Svjetlo, a okarakterizirao je to kao najbolji primjer dobre suradnje lokalne zajednice i nevladine organizacije, te istaknuo da je sve to za dobrobit osoba s umanjenim sposobnostima, da bi bile socijalno uključene.

"Općina Stari Grad prepoznala je vrijednosti naše organizacije, a njihova podrška aktivnostima socijalne uključenosti koje realiziramo traje dugo", kazao je Čaušević.

Foto: FENA
Foto: FENA

Edukativni centar za socijalno uključivanje "S…" počeo je s radom na današnji dan prije četiri godine i djeluje u ulici Logavina 11, u prostoru koji su dobili na korištenje od Općine Stari Grad.

Na svečanosti, uz rođendansku tortu, nevladina organizacija "Svjetlo" danas je dodijelila i dva računara članovina, te priznanje za Općinu Stari Grad. Pomoćnicu općinskog načelnika Aminu Deljković darivali su ručnim radom koji je izradila članica NVO "Svjetlo" te radom polaznika Art line radionice.

NVO Svjetlo okuplja 216 osoba s različitim oblicima umanjenih sposobnosti koji se educiraju, druže i sklapaju prijateljstva. Trenutno realiziraju Art line radionicu, edukativne radionice, školu sporta, a pripremaju se i za obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti BiH.