|

Mladi s Down sindromom stekli prvo radno iskustvo

Mladi s Down sindromom stekli prvo radno iskustvo
910
Klix.ba
27.11.2014. u 16:31
0
komentara
910

dijeljenja
1/17
2/17
3/17
4/17
5/17
6/17
7/17
8/17
9/17
10/17
11/17
12/17
13/17
14/17
15/17
16/17
17/17
Okrugli stol pod nazivom "Prepreke i prilike za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada“ otvorio temu o kojoj se malo, odnosno nikako ne priča i diskutuje u našem društvu - zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama.
Osobe s Down sindromom gotovo nikad ne dobiju priliku da rade, čak ni kroz volontiranje ne mogu steći radna iskustva. Prepoznajući potrebu mladih da rade, Udruženje Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru Kluba mladih omogućilo da mladi s Down sindromom rade u firmama i institucijama u Kantonu Sarajevo.

Klub mladih je uspostavljen kroz projekat "Inkluzija je ključ do samostalnosti“ koji je podržala Holandska ambasada u BiH.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati pilot projekta kojim se otvara pitanje zapošljavanja mladih s intelektualnim teškoćama. Mlade osobe s Down sindromom su prvo prošle radionice sa psiholozima na kojima se radilo na njihovu razumjevanju poslova i izgradnji samopouzdanja i određenih životnih vještina kao npr. trošenje zarađenih novaca.

Nakon toga je svaki član Kluba mladih radio 5 dana, po jedan radni dan kod 5 različitih poslodavaca.

"Radila sam u Argeti, OBI-ju, Štampariji Svjetlost, dm-u...“, rekla nam je Nikolina P., koja je u maju završila školovanje kao maturantica Srednje škole za okoliš i drvni dizajn. Kaže da bi voljela da ide svaki dan na posao, bolje je to nego kod kuće sjediti i gledati TV.

"Meni je najbolje bilo u hotelu Bristol“, dodao je M.P., i otkrio da bi volio raditi u prodavnici mobitela.

Tokom projekta su obučavani i asistenti za zapošljavanje, takođe 10 mladih ljudi, koji su vršili asistenciju mladim osobama s Down sindromom na njihovim poslovima.

"Ovim projektom smo predstavili jednu novu vrstu asistencije, a to je asistencija pri zapošljavanju i vršenju poslova“, objasnila je Maida Agić, koordinatorica na projektu i dodala da je ovakav vid asistencije razvijen u evropskim zemljama, i radi se o individualiziranoj asistenciji, gdje asistent potpomaže osobu dokle kog ta osoba ne savlada potrebne radne vještine.

"Mlade osobe su pokazale da mogu i žele da rade, a vidimo da su i porodice dobile dodatni vjetar u krila“, rekla je Sevdija Kujović, projekt menadžerica i predsjednica Udruženja Život sa Down sindromom, te dodala da zakonska regulativa ne ide u prilog zapošljavanja osoba s Down sindromom".

Čak 17 kompanija i institucija je uzelo učešća u ovom projektu i pružilo priliku mladima da osjete šta to znači posao i rad: Argeta d.o.o., Svjetlost štamparija, Gliese 581g (McDonald's), OBI d.o.o., dm drogerie markt d.o.o., Ein Natural-Sok i tačka, Milkos d.o.o., Grad Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH, JU Olimpijski bazen, Sinkro, Hotel Bristol, Orbico d.o.o., TV SA, JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, GIK OKO i MBA centar "Slatko i slano“.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.