BiH
33

Zaposlene 82 mlade osobe iz ruralnih područja BiH

Piše: E.S.H.
Merhunisa Zukić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U toku implementacije projekta "Zadržavanje mladih u ruralnim sredinama kroz edukaciju o zapošljavanju" su zaposlene 82 mlade osobe. Projekat je implementirala Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Unija za održivi projekat i integracije u BiH je od 2011. godine do danas posebnu pažnju posvetila edukaciji mladih povratnika i njihovom zadržavanju u ruralnim sredinama.

Predsjednica Unije za održiv povratak Merhunisa Zukić je rekla da je obuku prošlo ukupno 1.575 mladih osoba iz 32 općine.

"Mladi su učili kako kreirati biznis ideju i kako je provesti u djelo. Želimo da im tražimo donatore i pozitivna ulaganja koja će im omogućiti da naprave svoja radna mjesta. Oni u ruralnim sredinama žele obrađivati svoje njive i žele biti korisni", izjavila je Zukić.

Projektni zadatak nije bio zapošljavanje, u BiH su na ovaj način zaposlene 82 osobe koje rade kao pripravnici ili volonteri. Osnovni cilj projekta je mlade iz ruralnih sredina povezati sa poslodavcima.

Jedna od najslabijih karika povrataka je njegova održivost. Operativna godišnja sredstva Ministarstva za ljudska prava su oko pola milijarde KM, a dio je namijenjen upravo za održivost povratka, konkretno za stambeni fond, kazala je Merhunisa Zukić i dodala da će prvi put BiH imati potpunu sliku procesa povratka raseljenih osoba i njihovih potreba. To je novi projekat na kojem radi Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Ivan Andrić iz Vareša je završio Gimnaziju i želi se baviti pčelarstvom i imati vlastiti pčelinjak. Njegov otac i djed su se također bavili pčelarstvom, a Ivan je pet godina na evidenciji Biroa za zapošljavanje i želi nešto promijeniti.

"Mislim da je logično da nastavim tradiciju jer je to unosan posao i mislim da egzistenciju na taj način mogu osigurati. Ova edukacija mi je pomogla i nadam se da ću dobiti projekat da ostvarim svoju ideju", kazao je Ivan Andrić koji je jedan od učesnika projekta.

Bojana Tanasić je članica Kluba mladih iz Bratunca. U Bratuncu su jedina organizacija, a cilj im je okupiti mlade ljude i potaknuti ih na rad i volonterizam.

"Planirali smo osnovati omladinski centar koji bi preko info pulta, Facebook stranice i internet radija obavještavao mlade o zajednici, a bio bi i mjesto gdje bi mladi mogli izraziti svoje mišljenje i da se njihov glas čuje. Voljeli bismo da ostanemo u Bratuncu i da nađemo posao, jer je bez posla veoma teško", izjavila je Tanasić koja je navela da je jedan od problema jaz između različitih etničkih grupa kojima pripadaju mladi.

Džemail Čibo, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica je rekao da je u ovom projektu Ministarstvo učestvovalo sa 20.000 KM namijenjenih za obilazak, identifikaciju, prepoznavanje projekata koji će biti prihvatljivi za Uniju za održivi projekat, tako i za Ministarstvo.

"Nakon današnje razmjene baze podataka ćemo razmotriti još 70 projekata koje ćemo u narednom periodu sagledati i kao buduće aktivnosti planirati u budžetima", izjavio je Čibo.

Edukacije imaju za cilj pojačati kompetencije i životne vještine mladih, podučiti ih kako najbolje predstaviti sebe, izgraditi pozitivan stav i biti konkurentan na tržištu. Naglasak je stavljen na poduzetništvo mladih, odnosno aktivnosti čiji je cilj osposobiti mlade za pokretanje vlastitog biznisa.

U namjeri da se najbolje ideje pretvore u djelo, kreirano je 20 biznis planova mladih iz oblasti: poljoprivrede, IT sektora, ekologije, NVO... Za one koji ne pokazuju sklonost ka poduzetništvu zadaci projektnog tima su povezivanje sa poslodavcima, kreiranje CV-a, motivacionog pisma i pripremanje za uspješno traženje posla.

Projekte finansiraju UNHCR, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, UNICEF, Ambasada SAD-a i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.