{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


150 mladih u narodnim nošnjama dočekuju papu na Aerodromu

F
FENA
4.6.2015. u 10:57
0
21
150 mladih u narodnim nošnjama dočekuju papu na Aerodromu
0
150 mladih u narodnim nošnjama dočekuju papu na Aerodromu
Državni i Crkveni odbor za doček pape povjerio je Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija, kako bi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali i ispratili dolazak i odlazak Svetoga Oca iz BiH.
Pozivu "Napretka" odazvali su se mladi folkloraši iz različitih krajeva BiH. Tako će u svečanom dočeku Svetog Oca na aerodromu sudjelovati Radničko kulturno-umjetničko društvo "Proleter" iz Sarajeva, folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Busovače, Kulturno umjetničko društvo "Topala" iz Viteza, Kulturno športsko društvo "Rakitno" iz Posušja, Izvorna folklorna skupina "Sloga" iz Guče Gore (Travnik), Udruga Društvo Brešćana iz Breške (Tuzla), kao i članovi Jevrejske opštine Sarajevo, te djeca djelatnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Folklorni sastav "Napredak" Busovača jedna je od najaktivnijih i najvećih skupina koje se nalaze unutar HKD "Napredak", te je organizator i sudionik raznih koncerata i dešavanja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Radničko kulturno - umjetničko društvo "Proleter" je najstarije radničko društvo osnovano 1905. godine u vrijeme vlade Austro-Ugarske monarhije. Nositelj je najvećih priznanja grada Sarajeva i države, kao i sudionik mnogih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nositelj festivalskih priznanja.

Kulturno umjetničko društvo "Topala" iz Nadioka kod Viteza postoji unazad nekoliko godina i broji više od 60 članova podijeljenih u dvije skupine. Naročita pažnja posvećuje se mladima koji uče tradicijske pjesme i igre središnje Bosne.

Kulturno športsko društvo "Rakitno" je osnovano 2001. godine, te se može pohvaliti raznim uspjesima. Sve aktivnosti društva počivaju na volonterskom radu. Krajem 2010. godine pokrenuli su dvije nove sekcije: folklornu i ekološku. Folklorna sekcija broji oko 130, a ekološka 15 članova.

Izvorna folklorna skupina "Sloga" iz Guče Gore osnovana je 1925. godine na poticaj franjevaca gučogorskog samostana. Od tada do danas aktivno djeluje, te su imali veliki broj nastupa. Grupa aktivno djeluje u dvije sekcije.

Od 18. decembra 2008. godine u Tuzlanskom kantonu službeno djeluje Udruga "Društvo Breščana", koje svoje djelovanje nastoji usmjeriti ka njegovanju tradicije i kulture hrvatskog naroda brežačkog kraja, privredni razvoj, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, zaštitu okoliša, organiziranje sportskih, kulturnih, naučnih i drugih manifestacija.

Papa Franjo će se za vrijeme boravka u Sarajevu susresti s mladima, u čemu će sudjelovati i mladi Napretkovci.

Za svoje goste iz Italije, Hrvatske, Albanije, Srbije i Španije "Napredak" je osigurao VIP mjesta na stadionu Koševo prilikom Papinog dolaska. Nakon Svete mise organiziran je svečani ručak za sve prijatelje i dobročinitelje "Napretka", saopćeno je iz "Napretka".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: