sport
314

Zvjezdan Misimović i Larisa Cerić vladari bh. sporta u 2013. godini

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Džudistkinja Larisa Cerić i fudbaler Zvjezdan Misimović proglašeni su za najbolje sportiste Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.

Ovo je odlučio stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH kojeg tradicionalno, već 13. godinu zaredom, organizuju Nezavisne novine i Radio televizija Bosne i Hercegovine, a koji se svoju završnicu imao večeras u hotelu Holiday u Sarajevu.

Misimović je krunu najboljeg što je bh. sport ponudio u godini na izmaku zaslužio jer je sa fudbalskom reprezentacijom BiH ostvario dugo sanjani san, plasman na veliko takmičenje, pa će se Zmajevi naredne godine naći u društvu 32 najbolje fudbalske selekcije svijeta na Mundijalu u Brazilu.

Nagrada za "fudbalskog Mozarta" i "mozak" bh. fudbalskog tima

"Fudbalskog Mozarta" i sjajnog vezistu mnogi su okarakterisali kao glavnu polugu i "mozak" bh. fudbalskog tima. Njegova kreativnost u igri često nas je znala ostaviti bez daha. Misimović je kvalifikacioni ciklus za Mundijal okončao sa pet golova i četiri asistencije. Odigrao je devet utakmica i na terenu proveo 773 minute. Rekorder je po broju nastupa u dresu BiH. Do sada ih je sakupio osamdeset i začinio ih sa čak 26 golova, pa je i drugi strijelac svih vremena odmah iza Džeke.

U užoj konkurenciji za titulu najboljeg sportiste su bili Misimović, Džeko i atletičar Hamza Alić, a žiri kojim je ove godine predsjedavao Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, kao laureata je proglasio Misimovića.

Misimović se zahvalio na nagradi i saopštio novosti o saradnji koju je danas dogovorio.

"Danas sam uspostavio saradnju, ali ne sa Fudbalskim klubom Sarajevo, već sa SOS Dječijim selima u BiH, čiji sam ambasador postao", rekao je popularni Miske i nagradu posvetio supruzi Stefaniji za koju je rekao da je uz njega bila u dobrim, a pogotovo u lošim danima.

Nagradu za najboljeg sportistu uručio mu je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, koje je tradicionalno pokrovitelj ove manifestacije a koji je ujedno bio i predsjednik Organizacionog odbora Izbora najboljeg sportiste BiH.

Šampionka Cerić treći put najbolja u državi

Larisi Cerić je ovo treći put da je izabrana za najbolju sportistkinju BiH. Prve dvije titule dobila je 2009. i 2010. a ove godine je višestruka šampionka naše zemlje u kategoriji preko 78 kilograma osvajala medalje na gotovo svim takmičenjima na kojima je nastupala. Uzela je bronze na Mediteranskim igrama u Mersinu, grand prix u Rijeci, a zlato je osvojila sjajnim nastupom na evropskim kupovima u Sarajevu i Beogradu. Uspješnu godinu začinila je zlatom sa Evropskog univerzitetskog prvenstva u Portugalu. Osim nje u užoj konkurenciji bile su još skijašica Žana Novaković i rukometašica Andrea Prusina.

"Zahvaljujem se porodici, Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi, mojim prijateljima i svima koji su me podržavali svih ovih godina. Ova nagrada svakako će mi biti podstrek i dodatni motiv za budućnost. Nadam se da ću svojim uspjesima opravdati ovo priznanje", rekla je Cerić, kojoj je priznanje uručio predsjednik žirija Marković.

Sušića najbolji trener, a Zmajevi najbolja ekipa

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, političkog i javnog života BiH nagrade su dodijeljene u još 10 kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH a njegovi Zmajevi su izabrani za najbolju ekipu.

Sušić je legenda fudbala bivše Jugoslavije, a sada će ga ljubitelji sporta u BiH pamtiti i kao selektora koji je po prvi put fudbalsku reprezentaciju BiH odveo na jedno veliko takmičenje. Nagradu, koju je uručio Dragan Kovačević, izvršni direktor Hypo banke dd u Sušićevo ime preuzeo je Darko Ljubojević, potpredsjednik Fudbalskog saveza BiH.

Nagradu u ime svojih kolega iz reprezentacije preuzeo je Misimović, a uručio mu je Damir Karamehmedović, član Uprave Raiffeisen banke.

Fair-play momci iz Rukometnog saveza BiH

Moto Izbora najboljeg sportiste BiH je "Podrška sportistima", a u skladu s tim i ove godine su dodijeljene nagrade najperspektivnijoj sportistkinji i sportisti, a to su atletičarka Ivana Macanović i džudista Harun Sadiković.

Nagrada za fair-play ove godine otišla je Rukometnom savezu BiH, koji je na Svjetskom prvenstvu za juniore u BiH selekciji Konga ustupio opremu za nastup i pomogao im oko vize i novca za prevoz do naše zemlje. Ovu nagradu je uručila Aida Halilović, glasnogovornica kompanije "M:tel".

Nagrada za razvoj sporta u BiH takođe je otišla u ruke RS BiH za odličnu organizaciju SP za juniore što je nakon ZOI 1984. jedno od najvećih takmičenja održanih u BiH.

Priznanje za reprezentaciju u sjedećoj odbojci

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 12. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide zahvaljujući odbranjenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu, a član ovog tima Safet Alibašić izabran je za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

Nisu zaboravljeni ni oni koji su svojim rezultatima i angažmanom ostali upisani u anale bh. sporta pa su dodijeljene dvije nagrade za životno djelo. Ovogodišnji laureati su Boro Spasojević i posthumno Alojz Renić. Manifestacija proglašenja najboljih sportista direktno je putem TV-a prenosila BHT1, a u muzičkom dijelu manifestacije nastupili su članovi Akademije Pink Panter i Đorđe Jovančić. I ove, kao i prethodnih godina, partneri manifestacije bili su Olimpijski komitet BiH i Ministarstvo civilnih poslova naše zemlje.

Alić miljenik publike

Bh. atletičar Hamza Alić koji je na Evropskom prvenstvu u Geteborgu osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle, ovogodišnji je dobitnik Nagrade publike. On je u konkurenciji još 11 bh. sportista i sportistkinja na portalu nezavisne.com je sakupio 4.346 glasova ispred bh. plivačice Ivana Ninković, koja je sakupila 3.762 glasa i Zvjezdana Misimović sa 1.565 glasova.

EKO-FIS Vitez nagradio najbolje

Zvjezdan Misimović i Larisa Cerić dobili su i Time Sharing EKO-FIS Vlašić od pet godina. Oni će u narednih pet godina moći koristiti sedmodnevni aranžman u prelijepom Sportsko-rekreativnom kompleksu EKO-FIS Vlašić.