Miting na Olimpijskom bazenu Otoka
23

Udruženje Mladi za mlade: Podržimo plivače regije

Klix.ba
Udruženje Mladi za mlade Sarajevo zajedno sa plivačkim klubom Sporttime i Olimpijskim bazenom Otoka organizuje prvi internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" od 19. do 21. oktobra.

U susretu plivačkih klubova iz cijele regije očekujemo pojavljivanje zvučnih imena, koja će ovom mitingu poboljšati rejting. Kako je već najavljeno, svoje prisustvo na mitingu najavio je i legendarni trener slovenske reprezentacije Borut Petrić, koji dolazi sa plivačkim timom od dvadeset ljudi, od kojih su dvije već proslavljene plivačice Tanja Šmid i Špela Bohinc.

Program u trajanju od tri dana bit će praćen kvalitetnim sadržajem, kako za takmičare, tako i za posjetioce mitinga. Organizatori pripreme privode kraju i najavljuju pozitivnu sportsku atmosferu za dane vikenda.

Glasnogovornica Udruženja Mladi za mlade Emina Selmanović u razgovoru za naš portal je otkrila detalje takmičenja.

"Prije svega moram da kažem da u našim prostorijima vlada pozitivna atmosfera, prijave pristižu po cijeli dan, interesovanje klubova je veliko, a reakcije i komentari na organizaciju mitinga su više nego pozitivni. Drago nam je da smo, uprkos mnogim preprekama, uspjeli jedan kvalitetan sportski projekt dovesti do kraja i omogućiti našim domaćim plivačkim klubovima da svi zajedno budemo domaćini kvalitetnog programa. Posebno nam je drago što su kvalitet projekta prepoznali veliki klubovi regije, odazvali se našem pozivu i samim tim povećali rejting mitinga", izjavila je Selmanović.

U petak, subotu i nedjelju plivači će se takmičiti u pet kategorija za muškarce i žene. Sve discipline se plivaju ujutro kao kvalifikacije, a popodne finala. Medalje se dijele u jutarnjem dijelu poslije svake završene discipline za sve kategorije osim kategorije E, za koju se medalje dodjeljuju u popodnevnom dijelu.

"Osim pehara i medalja, pripremili smo i novčane nagrade koje će biti dodijeljene za ukupne pobjednike mitinga za mušku i žensku kategoriju (najvredniji rezultati po FINA tablicama). Vrijednost nagrada za prvo mjesto je 600 eura, za drugo 300 eura, a za treće 200 eura. U sklopu takmičenja planirali smo i Grand Prix trku za discipline 50 m slobodno za muškarce, koja će se održati u nedjelju u finalnom dijelu takmičenja. Najbolji postignut rezultat dobit će poklon-paket opreme za plivanje. Nadamo se dobrom raspoloženju, dobrim rezultatima i pozivamo čitatelje Vašeg portala da nam se pridruže i podrže plivače regije u borbi za vrijedne nagrade", kazala je glasnogovornica udruženja "Mladi za mlade".

Projekt se realizuje uz podršku Plivačkog saveza BiH, Olimpijskog komiteta BiH i Ministarstva civilnih poslova.

"Ova saradnja omogućit će mitingu kandidaturu za uvrštavanje u kalendar FINA-e. Uvrštavanjem u ovaj kalendar rezultati postizani na mitingu vrednovali bi se za ispunjavnje normi za evropska i svjetska prvenstva te olimpijske igre, što bi mitingu dalo veći značaj.

Takmičenje se održava po pravilima i pod monitoringom FINA-e, a u skladu s pravilima PSBiH i pravilima ovog takmičenja.

Za ugodan i kvalitetan smještaj učesnika pobrinuo se hotel Hollywood, novčane nagrade takmičarima omogućila je Unicredit banka, dok su generalni sponzori mitinga kompanija MHS d.o.o. i BH Telecom. Medijski pokrovitelji su TVSA, RSG1 i Klix.ba.