Tenis
1

Đoković: Izgubio sam povjerenje u antidopinški program

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Srpski tenisač Novak Đoković stao je u odbranu svog sunarodnjaka Viktora Troickog i rekao kako je izgubio povjerenje u antidopinški program.

U utorak je Sportski arbitražni sud (CAS) tek djelimično smanjio suspenziju izrečenu od Međunarodnog teniskog saveza (ITF) sa 18 na 12 mjeseci zato što je Troicki u aprilu tokom Mastersa u Monte Carlu propustio dati uzorak krvi. Pravo povratka na ATP Tour tako će imati tek od jula sljedeće godine.

Nakon pobjede nad Rogerom Federerom u 1. kolu grupe B ATP Finalsa u Londonu Đoković je na pres-konferenciji održao monolog koji je trajao nekoliko minuta.

"Prije svega, Viktor je moj dobar prijatelj. Primili smo jako loše vijesti, jer su to loše vijesti za sve nas koji smo bliski s njim. Ali mislim da to nisu samo loše vijesti za njega nego dokazuju da ovaj sistem Svjetske antidopinške agencije (WADA) ne funkcioniše. Više nemam povjerenja u njih. Ne vjerujem u ono što se događa", rekao je Đoković.

"Ne znam da li će sutra dopinški službenik, koji je predstavnik WADA-e na turnirima, bilo zbog svog neprofesionalizma, nemara ili nesposobnosti da objasni pravila na primjeren način, zametnuti moj uzorak ili nešto gore od toga".

Odbrana Troickog se temeljila na tome da mu je liječnica koja mu je trebala vaditi krv dozvolila taj ustupak, jer mu je, kako tvrdi, bilo loše. Srpski teniser se pravdao da nije znao da na taj način čini prekršaj, jer mu to nije objašnjeno.

"Prije svega Viktor nije bio pozitivan na zabranjenu supstancu. Ne kažem da u svemu on nije nimalo kriv, ali trebao je dati krv u trenutku kada se osjećao loše i kada je padao u nesvijest. Pitao je da li je moguće izbjeći davanje krvi ili je dati sljedeći dan, ne zato jer je nešto htio skrivati, nego jer se osjećao loše. Liječnica mu nije jasno objasnila posljedice koje će imati izbjegne li davanje uzorka. Rekla mu je da mora napisati izvještaj i da će sve biti u redu. I sada je on zbog njenog nemara ili neprofesionalizma izvan Toura na godinu dana. Sada me kao igrača čini nervoznim obavljati bilo kakve testove", rekao je.