Tenis
0

Đoković nakon zabrane Troickom da uđe u Arenu: Pa nije terorista

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Međunarodna teniska federacija (ITF) zabranila je srbijanskom teniseru Viktoru Troickom ulazak u beogradsku Arenu na polufinalni dvoboj Svjetske grupe između Srbije i Kanade, čak i u svojstvu gledatelja.

Troicki se nalazi pod suspenzijom od 18 mjeseci zbog kršenja antidoping pravila. ITF je kaznio Troickog jer tokom ATP turnira u Monte Carlu nije dostavio uzorak krvi iako je dao uzorak urina. U trenutku suspenzije član srbijanske Davis Cup reprezentacije bio je 53. teniser svijeta.

Troicki je porekao sve optužbe za doping i rekao da mu je službenik koji je skupljao dopinške uzorke rekao da može preskočiti krvni test budući se u tom trenutku nije dobro osjećao.

Nakon svega je Troicki uložio službenu žalbu Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu u Lausannei (CAS) zbog 18-mjesečne suspenzije koju mu je u aprilu izrekla Međunarodna teniska federacija (ITF).

Jasno, zbog suspenzije Troicki nije imao pravo nastupa za reprezentaciju Srbije protiv Kanade, ali dužnosnici ITF-a zabranili su mu ulazak u dvoranu, čak i kao gledatelju, što je jako razočaralo prvog svjetskog reketa Novaka Đokovića.

"Odluka ITF-a je žalosna, jer Viktor je još uvijek u procesu. Uskoro će ići u Lausanneu na novo ročište i nadam se da će dobiti slučaj jer je nevin. Viktor nije terorista ili ubica, još je u procesu i nije osuđen. Bilo bi nam drago da je s nama jer je on naš prijatelj, a sigurno ne bi mogao imati nikakvog utjecaja na nas i na rezultat susreta", rekao je Đoković.

Rezultat u dvoboju prvog dana susreta Srbije i Kanade je 1-1. Novak Đoković bez problema je savladao Vaseka Pospisila 6-2, 6-0, 6-4, a poravnao je Milos Raonic, koji je savladao Janka Tipsarevića 5-7, 6-3, 3-6, 6-3, 10-8 uz spašenu meč-loptu.